torek, 18. avgust 2020

Kjerag

Preden sem se odpravil na Norveško sem si kupil klasični zemljevid in si na njem označil zanimive točke. Parki, fjordi, gore, nekaj mest, panoramske ceste, arhitekturo... Veliko točk za tako malo časa. Ko imaš te točke na zemljevidu, je preglednost in planiranje dneva, ki je pred tabo, bistveno lažje, kot preko računalnika ali mobitela. Osnovna ideja je bila, da grem proti severu nekje po zahodni strani Norveške in se nekje pri Trondheimu obrnem in se vrnem proti jugu po vzhodni strani. A ker ima Norveška globoke fjorde, se včasih pelješ globoko v notranjost, da obvoziš fjord. Ali pa enostavno vzameš trajekt.

Že prvi dan sem se ustavil pri eni največjih znamenitostih Norveške. Nad fjordom Lysefjorden se dvigajo tisoč metrske pečine in v eni izmed razpok je zataknjen balvan Kjeragbolten. Norveška je dežela trekingov in praktično do vsake stvari moraš hoditi. Tako je tudi pri tem balvanu. Nekje dve uri enostavne hoje po vrhu planote, s katere se ti odpira čudovit pogled na fjord.

Sami klifi pa ponujajo tudi ogromno priložnosti raznim adrenalinskim odvisnežem. S klifa skačejo base jumperji, po klifu plezajo alpinisti in plezalci. Zato sem tudi sam izkoristil naravne danosti lokacije in poletel z vrha s padalom :)











Ni komentarjev:

Objavite komentar