POTOPISNA PREDAVANJA

DO INDIJE
9. 11. 2022 ob 19h
Knjižnica Škofljica
  
.
PAKISTAN
17. 11. 2022 ob 19h
Knjižnica Domžale, Cesta talcev 4, Domžale

  
.
PAKISTAN
23. 11. 2022 ob 19h
Kulturni dom Izola
  
 
 
PAKISTAN
29. 11. 2022 ob 20h
KUD Trzin, Mengeška cesta 9, Trzin  

 
 
PAKISTAN
6. 12. 2022 ob 18h
Knjižnica dr. France Škerl, Vojkova c. 87a, Ljubljana

 
 
PAKISTAN
11. 1. 2023 ob 19h
Knjižnica Škofljica

 .
 
PAKISTAN
17. 1. 2023 ob 18h
Knjižnica Vodice

 
 .
PAKISTAN
19. 1. 2023 ob 18h
Knjižnica Podčetrtek 
 

PAKISTAN
21. 2. 2023 ob 19:15
Knjižnica Brezovica


NAMIBIJA
17. 3. 2023 
STA Travel Cafe Ljubljana
 
 
DO INDIJE
23. 3. 2023 ob 18h
Knjižnica Šmarje
..

.
.
PAKISTAN

šest tednov trekingov med najvišjimi gorami na svetu

Trekingi v osrčje Karakoruma med osem, sedem in šest tisočake. Bazni tabor Nanga Parbata in Rakapošija. Nekaj dni preživetih med lokalnimi pastirji v Pamirju, do koder hodi naporna in dolga pot. Osvojen šest tisočak in pogledi vse do gore K2. Spektakularne ceste, pred katerimi se tista v Boliviji lahko samo skrije. Čudovita pokrajina, globoke doline, turkizna jezera, največja koncentracija ledenikov izven polarnega kroga na svetu in eni najbolj prijaznih ljudi na svetu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZAHODNA AFRIKA

neuničljiv Mercedes in preko 10.000 km afriških cest

S starim Mercedesovim kombijem iz Ljubljane preko Evrope in Gibraltarja v Afriko, kjer se je prava avantura šele pričela. Trikratno prečkanje Atlasa v Maroku. Mavretanija z eno najbolj zanimivih ribjih tržnic na svetu. Mali z mestom Djenne in planoto Dogon. Gvineja kot ena najmanj turistično razvitih držav na svetu. Casamance, tropski raj v Senegalu. A glavni razlog poti je bila gradnja šole v Gambiji s Fakulteto za arhitekturo..
..
DO INDIJE

ko je pot pomembnejša od cilja...

Indija. Dežela polna kontrastov. Polna ljudi. Dežela, ki se dotakne vsakega popotnika. In dežela, ki je tako zelo blizu a hkrati tako zelo daleč. Potovanje, kjer ni bil pomemben cilj, ampak pot, pot do Indije. Pot, ki te zaznamuje bolj, kot Indija sama. S Trans-sibirsko železnico preko Rusije. Med severnimi jeleni na severu Mongolije. Raziskovanje budističnih samostanov sredi Tibeta. Treking okoli mogočnega masiva Annapurne.
.
.
GRUZIJA in ARMENIJA

čudoviti Kavkaz

Ko od potovanja v neznano državo Gruzijo ne pričakuješ ničesar...in sledi eno zelo prijetno presenečenje. Čudoviti Kavkaz z idiličnimi vasicami s srednjeveškimi stolpi. Cerkvice na najlepših lokacijah. Jamski samostani, ki so kot cela mesta. Vinska regija, ki malo spominja na Toskano. Odlična gruzijska vina, ki zorijo v amforah pod zemljo. Iz Gruzije pa še skok v skrivnostno, mistično in najstarejšo krščansko državo na svetu Armenijo.
 


.

.
IRAN

Iran niso samo puščave

Meni ena izmed najljubših držav za potovanje. Bogata zgodovina, čudovita arhitektura, raznolike pokrajine, odlična hrana... Predvsem pa najprijaznejši ljudje na svetu..! Kup razlogov, da se v Iran rad vračam. In med zadnjimi novoletnimi prazniki sem tako Iran obiskal že tretjič. Doživel sem ga drugače, kot ob prejšnjih obiskih. Drugače, kot so naše stereotipne predstave Irana. Smučišča, mraz, sneg... 
AFRIKA

C to C - Cape town to Cairo

Verjetno eno izmed najbolj klasičnih potovanj - prečenje Afrike. C to C - Cape town to Cairo. Šest mesečno potovanje dolgo 26.000km. Od klasičnih turističnih krajev do popolnoma neznanih kotičkov Afrike. Road trip po Južni Afriki, s čolnom po delti Okavango, treking na Kilimanjaro, nogometna tekma v Johannesburgu pred 95.000 gledalci, mesec dni na misijonu s slovenskimi študenti medicine, plovba po reki Nil skozi najmlajšo državo na svetu Južni Sudan, spanje pod zvezdami pri piramidah v puščavi Sudana. To je le nekaj utrinkov iz celotne poti.... Vse skupaj pa se je začelo z gradnjo šole v Južni Afriki s skupino sošolcev iz Fakultete za Arhitekturo..
STANI

enosmerna karta za Kazahstan, devet strani viz in dva meseca časa

Visokogorja in doline. Bujno zelenje in puščave. Vrvež in tišina. Razkošni ostanki zgodovine prepleteni  z dihom sodobnega časa. Bazarji in čudoviti trgi. Dežela, ki ponuja neverjetno narodnostno raznolikost. Mongolci in Arabci. Perzijci in Rusi. Turki in Kitajci. To dela ta del sveta še posebej zanimiv, raznolik, pester in bogat. In tu poteka eden najlepših delov starodavne Svilene ceste. Pot po kateri se je tovoril kašmir, keramika, začimbe, svila in dišave. Pot, ki te popelje v drugačen svet. Poln kulturnih prepadov in nasprotij. Svet Centralne Azije.

 

.
 .
JEMEN

....in potovanje po kopnem nazaj do Slovenije

Potovanje po deželi, kjer se je že zdavnaj ustavil čas. Sprehajanje po pravljičnem mestu iz Zgodb o tisoč in eni noči. Hoja med terasami visoko v gorah. Plavanje med koralami. Raziskovanje ozkih uličic po puščavskem Manhattnu - osem nadstropnimi stolpnicami iz blata. Kupovanje začimb in dišav na suku. To je samo nekaj utrinkov enomesečnega potovanja po Jemnu. A sledila je še dvotedenska dolga pot po kopnem vse do Slovenije skozi Oman, Iran in Turčijo.
.
 


.
SIRIJA, JORDANIJA in LIBANON

Bližnji vzhod, kakršnega žal več ni...

Po štririh dnevih potovanja z vlaki in avtobusi iz Slovenije sem prispel v Sirijo - v čudovito deželo! Sprehajanje po sukih, raziskovanje ozkih uličic, odkrivanje ostankov Rima, Bizanca, Križarjev, sožitje kristjanov in muslimanov, odlična hrana, prijazni ljudje, preživljanje večerov ob čaju in vodni pipi....vse to je bila Sirija pred vojno. Neodkrit biser Bližnjega vzhoda. Zraven pa še turistična Jordanija s čudovito Petro in Švica Bližnjega vzhoda Libanon.
REFERENCE

do sedaj cca štirideset predavanj:

- Fakulteta za Arhitekturo
- Shappa
- Klub Lama
- STA Ljubljana (Nomago)
- Hostel celica
- Knjižnica Otona Župančiča
- Knjižnica Brezovica
- Knjižnica Bežigrad
- Knjižnica Litija
- Knjižnica Domžale
- Knjižnica Horjul
- Turistično društvo Naklo
- Kavarna SEM
- Kulturni dom Izola
- Ljubljansko geografsko društvo
- KD Šentjakob
- itd
.
.
.
.  
.