O MENI


Sem Tadej Bolta, arhitekt, popotnik, alpinistični pripravnik, jadralni padalec in ljubiteljski fotograf. Izhajam iz ne stereotipne slovenske družine, ki poleti ni hodila na morje, ampak se je z avtom in šotorom odpravila na dopust po Evropi. Med letom sem bil vedno na kakšnem potopisnem predavanju in na predavanjih o alpinističnih vzponih. Tako da vse te stvari so mi ostale in jih počnem sedaj tudi sam. Potujem po svetu, se malo ukvarjam s fotografijo, hodim v gore in plezam.
 .
Zagovarjam potovanja, kjer uporabljaš lokalni transport, da potuješ kot domačini in predvsem da spoznaš ljudi in vidiš deželo. Zato mnogokrat potujem v smeri Azije z vlakom, avtobusi. Včasih kupim le enosmerno karto in nato iščem pot domov. Na ta način mi je uspelo prepotovati traso Orient expressa s podaljškom vse do Aleppa v Siriji in naprej do Rdečega morja. Potoval sem po poteh Marca Pola po starodavni Svileni cesti. Za sabo imam verjetno tudi najbolj klasično potovanje na svetu, prečenje Afrike - od Kaira do Cape towna. Najraje se vračam v Iran, ki me enostavno navdušuje zaradi svoje zgodovine, narave, hrane in ljudi.
 .
V Južni Afriki sem dva meseca sodeloval pri projektu gradnje šole za otroke iz bližnjega townshipa. Južna Afrika ni bila izbrana povsem po naključju. Res je, da je ena izmed najbogatejših afriških držav, a jo pesti vrsta družbeno-gospodarskih problemov, kot so izjemno velike socialne razlike, revščina, visok odstotek prebivalstva, okuženega z virusom HIV, brezposelnost, kriminal in slabi pogoji za izobraževanje. Po tej izkušnji pa sem med potovanjem po Afriki srečal še pet slovenskih študentov medicine, ki so pomagali v bolnišnici v slovenskem misijonu v Zambiji. Nekajdnevni postanek se je na koncu spremenil skoraj v enomesečno pomoč pri vsakodnevnih opravilih v bolnišnici in na misijonu.

Po diplomi mi je uspelo uresničiti deset letno željo potovanja do Indije po kopnem. V enem potovanju sem tako združil nekaj vrhunskih popotniških izkušenj, kot so Trans sibirska železnica, Mongolija, provinca Sičuan na Kitajskem, Tibet, treking v Nepalu in Indija. Morda bi pričakoval, da je tako moj seznam želja postal krajši, ampak zgodilo se je nasprotno. Srečal sem veliko ljudi, spoznal nove načine potovanja in našel skrite kotičke sveta, ki čakajo, da jih obiščem. Iz vsakega potovanja se tako vrnem z novimi idejami za naslednja potovanja. 

Zadnja leta sem imel veliko idej. Z motorjem po Ladakhu, vzpon na sedem tisočak, Etiopija, Namibija, itd. A ker delam na Fakulteti za arhitekturo, so me povabili, da bi sodeloval pri gradnji šolskega centra v Gambiji. Na fakulteti smo zrisali načrte, preverili materiale, imeli delavnice zidanja in varjenja. Poleti 2018 je odšla v Afriko prva skupina, ki je zgradila nadstrešnico in igrala. S pridobljenimi izkušnjami je pol leta kasneje v Afriko odšla druga skupina, ki je zgradila tri učilnice. Če sem s prvo skupino v Afriko letel, sem se pol leta kasneje tja odpravil z avtom. Dva meseca na poti, 15.000km in ogromno čudovitih krajev zahodne Afrike!

Korona je za dve leti presekala klasična potovanja po svetu. Predelal sem si svoj avto v mini camper. Prvo leto korone sem tako z avtom za nekaj tednov odšel na Norveško, naslednje leto v Grčijo. Razmere so se po dveh letih le umirile, zato sem se lahko ponovno odpravil na pot kot nekoč - z ruzakom, tokrat v Pakistan. A to ni bilo klasično 'backpackanje', ampak trekingi med najvišjimi gorami na svetu! K2, Broad peak, Gašerbrum, Mašerbrum, Čogolisa, Nanga Parbat, Rakapoši...je samo nekaj gora, ki sem jih videl na štirih različnih trekingih. A nekaj najlepših dni v Pakistanu sem preživel na prelazu Shimshal z lokalnimi pastirji, kjer sem tudi osvojil svoj prvi šest tisočak.
 .
Pripravljenih imam nekaj potopisnih predavanj. Med potovanji se javljam za oddajo Gori doli naokoli. Po potovanjih imam potopisna predavanja na nekaj stalnih lokacijah, ostala predavanja pa so odvisna od vaših želja in ponudbe. Objavljenih imam še nekaj intervjujev na Prvem programu, siol.net, MMC, itd in nekaj prispevkov v različnih revijah...


.
.t
.
m:  tadej.bolta  gmail.com            

t:    051 350 659