sobota, 1. september 2018

Gradnja

V Gambiji pri vasi Brufut ob Atlantiku bo v prihodnjih nekaj letih zrasel šolski center. Sestavljen bo iz več objektov. Nadstrešnica z igrali in trgovinico, vrtec, šola, kuhinja z delavnico in pisarnami, objekt za prostovoljce. Prvi od teh objektov, ki se bo zgradil, je nadstrešnica z igrali.  Za nas bo to izkušnja, da bo drugi ekipi čez pol leta lažje graditi, lokalci, predvsem otroci, pa bodo dobili nek objekt, kjer se lahko zadržujejo čez dan. Treba vedeti, da je ekvator že kar blizu, sonce je visoko in močno, zato so neki nadstreški pomemben element v afriškem vsakdanu.

S profesorico Anjo sva v Gambijo odšla nekaj dni prej. Treba je nakupiti orodje, material, zakoličit gradbišče... A ker je Afrika pač Afrika, stvari ne gredo zmeraj tekoče. Na gradbišču bi morali lokalci urediti elektriko, vodo, wc in posekati nekaj dreves. Od vsega tega so naredili nič! Vodo smo dobili pri sosedu, ki jo je dvigoval iz 16m globokega vodnjaka. Na wc smo šli k sosedu. Zaradi nepodrtih dreves smo zamaknili objekt. Elektrika pa.... To je pa posebna zgodba. Prvi teden jo za kopanje lukenj nismo rabili, kar bi bila idealna priložnost, da se elektriko uredi. Lokalc Musa, ki je urejal elektriko (in vse ostalo), je bolj kot ne neki mečkal, razmišljal, govoril da jutri pa res bo, itd. Na koncu nam je zaplet rešila kar kuharica hotela kjer smo bivali, ki je predlagala, da potegnemo kabel od prve hiše z elektriko. Musa je sicer spet nekaj mutil, a na koncu le prinesel 120m kabel, da smo imeli elektriko.

A težav še zmeraj ni bilo konec. Kolikor smo priključili varilno napravo, je vse vrglo ven. Ugotovimo, da ima kabel v vtikaču varovalko, ki jo je skurilo, zato jo zamenjamo z žeblom. Pa spet ni delalo dolgo. Kmalu skuri naslednjo varovalko, ki jo spet menjamo. To se ponavlja nekaj dni - od pregorelih različnih varovalkdo skurjenega kablov, podaljškov, itd. Na koncu sem nabavil vtičnice in vtikače za kabel, porezal vse konce stran in jih zamenjal. 

V prvih dneh gradnje smo bili zelo optimistični, da bomo postavili objekt v treh tednih. A vročina je bila neznosna. Preko 30 stopinj in vlaga blizu 100%. Popili smo enorme količine vode in v prvih dneh zaključevali po šestih urah dela. Po nekje dveh tednih smo začeli dvigovati prve okvirje, jih skupaj variti s sekundarnimi nosilci in zalivati z betonom. En dan nas je na gradbišču ujela nevihta, ki je bila videti kot sodni dan. Nebo se je odprlo in v nekaj minutah je bilo celo gradbišče poplavljeno. Orodje, material, vse je bilo pod vodo. K sreči je vso električno orodje nekako ostalo nad vodo na manjšem puklu pokrito z plastiko.

Težav pa še ni bilo konec. Ko smo želeli montirat streho, le te ni bilo. Musa nam jo je obljubil, da bo ob 9h na gradbišču. Ko ga v času kosila nahrulim po telefonu, se streha le pripelje. Žal je bilo že pozno, spet je nekaj začelo deževati, zato smo nadaljevali z delom naslednji dan. Ko smo le začeli vijačiti streho na konstrukcijo ugotovimo, da je krajša, kot smo jo naročili. Peljemo jo nazaj, kar nam vzame spet cel dan. TIA - This is Africa.











Ni komentarjev:

Objavite komentar