petek, 1. junij 2018

Arhitekturni bienale v Benetkah

Kraj: Benetke, Italija
Verjetno se marsikdo sprašuje, kaj počnem v življenju, da lahko toliko potujem, od kje imam toliko dopusta, časa, itd. Torej... Tekom študija na Fakulteti za arhitekturo sem začel delati v arhitekturnem biroju Arrea pod vodstvom Maruše Zorec. Nekaj let kasneje sem postal še demonstrator na Fakulteti za arhitekturo, hkrati sodeloval pri natečajih z drugimi biroji, v prostem času delal v izpisnem centru Pošte Slovenije, itd... Tako sem imel tudi po tri službe hkrati, prostega časa pa enostavno ni bilo vse do poletja, ko sem si lahko vzel mesec ali dva dopusta. Študij se je seveda malce zavlekel, ampak dobil sem veliko prakse in izkušenj.

Moja posebnost so makete s katerimi veliko delam v biroju in na fakulteti. V biroju se projekti zmeraj razvijajo vzporedno z maketo, s katero bereš prostor in se nanj s svojo intervencijo tudi odzivaš. Podobno je tudi na fakulteti, kjer študentje na isti način delajo na projektih. Berejo prostor, razvijajo projekt, študirajo materiale, svetlobo, itd itd. In pri tem se jih trudim usmerjat in jim pomagat. Ni pa treba posebej poudarjati, da delo v dveh službah ni ravno za vsakega. Ni nekega točno določenega urnika, terminov. Stvari pač morajo biti narejene in če si se s študenti zadržal dlje na fakulteti, boš zato v biroju pozno v večer. Ta zagnanost oz veselje do dela je tisto, ki vsaj pri delu s študenti mora biti. Enostavno ne vidim, da bi lahko na fakulteti delali ljudje, ki razmišljajo več o tem, kdaj bodo frej, koliko dnevnice jim pripada, itd... 

Po vrnitvi s potovanja po Aziji sem skupaj s Klaro in še nekaj sodelavci delal na projektu Arhitekturni bienale v Benetkah. April in maj sta bila zelo intenzivna, praznikov nisem imel... Tri tedne sem preživel v Benetkah in videl, kako poteka celotna organizacija in postavljanje največje arhitekturne razstave na svetu. Ekipa (Maruša, Klara, Silvia, Andraž, Wili, Danijel, Grega, RPS, Lesnina OK, itd) je bila res super, hrana odlična (hvala Maruša!), Benetke izven con turistov pa so res en tak čudovit kraj. Uglavnem, noro dobra izkušnja!

Še nekaj uradnih besed iz naše spletne strani:

Arhitekti slovenskega biroja Arrea, ki ga vodi Maruša Zorec, so bili med 71 arhitekturnimi praksami povabljeni k sodelovanju na 16.mednarodnem arhitekturnem bienalu. Tokratni kuratorki razstave v Benetkah, ki nosi naslov FREESPACE, sta irski arhitektki Yvonne Farell in Shelly McNamara.

Osrednja tema je PROSTOR SVOBODE in govori o pogosto prezrtem poslanstvu arhitekture, velikodušnosti in odpiranju prostora, namenjenega ljudem. Z razširjanjem javnega prostora mest, odpiranjem praznin in novo rabo starih stavb, ustvarjanjem novih povezav med javnim in zasebnim ter odnosu arhitekture z naravo, je v središču zanimanja sodobne arhitekture človek in njegov prostor, ne njena oblika in tržna vrednost.

Arhitekti biroja Arrea razstavljajo v Arsenalu, prekrasni stari stavbi v Benetkah, kjer z intervencijo vabijo obiskovalca, da med konceptualnimi modeli projektov odkrije pot proti obstoječi opečnati steni in oknu, svetlobi na koncu poti.

Predstavljeni so koncepti štirih prenov - Plečnikove hiše, Švicarije, pristave v Ormožu, Vetrinjskega dvorca in kompleksa na Brezjah. Med motivi izvedenih del biroja, ki se navezujejo na temo PROSTORA SVOBODE, so razstavljena tudi nekatera dela prednikov, slovenskih arhitektov Jožeta Plečnika, Svetozarja Križaja, Edvarda Ravnikarja, Skupine Kras in Otona Jugovca, katerih dela nam vedno znova govorijo o svobodi in odprtosti, tako prostora kot duha.

---

Arhitekturni bienale v Benetkah:





















Naša inštalacija:
















Ni komentarjev:

Objavite komentar