sreda, 25. april 2018

Zima 2018

Kot veste, je zima moj daleč najbolj priljubljen letni čas. Mraz in sneg in te fore me pač ne motijo. Enostavno se oblečeš, obuješ in stvar je rešena. Najboljši del zime pa so aktivnosti, ki jih lahko počneš. Plezanje smeri, zaledenelih slapov, drytoolanje, smučanje, itd... Letos sem žal preplezal le en slap (Skriti slap, 3+, 90m), naredil prvi turni smuk pri poskusu reševanja cepina, bil s skavti na Kredarici, z društvem v Uroševi grapi (IV/I-II, 250m), itd...

razgled s Kredarice

sestop s Kredarice

Uroševa grapa

izstop iz Uroševe grape

prvi turni smuk in plazovi, ki so grmeli iz okoliških vrhov

dolina Tamar in Jalovec

Skriti slap v dolini Tamar

Zadnjih nekaj let zbiram tudi vzpone za alpinista. Sicer je morda za zimo kriterij rahlo čuden, npr. zimski vzpon se mora zgoditi od 21. decembra do 21. marca, da šteje... Se je že zgodilo, da sem plezal v kratkih rokavih 28. decembra v Brani, o snegu ni bilo ne duha in ne sluha.... Hkrati pa sem letos plezal 500m Pripravniško grapo v Planjavi 24. marca, ko je bilo polno snega, led, mraz, le koledarska zima se je iztekla tri dni nazaj... Ok, trije vzponi:

Kugyjeva smer na Razor, III, 400m

Čudovita strma linija iz Krnice na Razor. Sneg predelan, le izstop iz prve grape je bil preko pršiča rahlo smotan in brez možnosti varovanja, zato sva sestopila v Vrata. Konkretna tura in čudoviti razgledi!




















Teranova + Lastovka + Trojka, 900m, IV+/4, M4

Tri smeri nad Jezerskim združene v en zamah. Preko Teranove smo solirali in bili v dobri uri čez. V Trojko smo vstopili preko Lastovke, ki je skoraj navpična smer, le led je bil vse prej kot odličen - od mokastega do votlega. Ko se priključimo na Trojko, nam ta ponudi detajl, ki me je pošteno napsihiral. Skalna prečka, ki se nadaljuje v plato prekrito z 1cm ledu. A ko smer preplezamo, nas čaka razgled za bogove.




















Varianta Pripravniške v Planjavi, III+/3, 500m

Z Nejcem sva šla proti Kamniškemu sedlu brez določenega cilja... A ko sva zagledala lepo narejeno linijo Pripravniške grape, sva se le spogledala in vstopila. Lepo narejena in super strma prva dva raztežaja kar posolirava... Sledi dolgo gaženje, kjer se malo narobe usmeriva na greben. A sva kmalu nazaj v smeri, nadaljujeva pod mostom in po dolgi izpostavljeni in strmi prečki doseževa Sukalnik. Dostojno slovo od zime.






Ni komentarjev:

Objavite komentar