ponedeljek, 9. oktober 2017

Glineni vojščaki

Leta 1974 je neki kmet pri obdelovanju polja naletel na glinene ostanke vojščaka. Kmalu je bilo jasno, da je naletel na eno največjih oz. najpomembnejših arheoloških najdišč na svetu. V podzemnih hodnikih je bila vojska tisočih vojščakov in konjev. Niti dva vojščaka si nista enaka. Vojščaki so iz leta 210-209 pr.Kr. in naj bi pomagali nadaljevati posmrtno življenje prvega kitajskega cesarja Qui Shi Huanga, kakršnega je bil vajen še za časa življenja. Vsaj tako meni večina arheologov.

Arheološko najdišče je razdeljeno na tri območja. Najmanjše je muzej. Ostali dve sta najdišči glinene vojske. Večje najdišče naj bi vsebovalo vsaj šest tisoč vojakov (le dva tisoč jih je na razstavi). Najdišče je tako ogromno, da tudi po več kot 40 letih še zmeraj potekajo arheološka izkopavanja. Izkopavanje je zahtevno tudi zato, ker se je streha podzemnih hodnikov sesedla in pod seboj pokopala vojščake. Manjše najdišče vsebuje 1300 vojščakov, a jih lahko vidimo le nekaj, ker prav tako še potekajo izkopavanja.

Vsi smo že videli slike te glinene vojske, zato so bila pričakovanja kar velika. Dimenzija najdišča in vsi detajli glinenih figur so osupljivi. Žal lahko vidiš od blizu le pet figur (od osem tisoč!) in glede tega sem bil kar malo razočaran. Kajti vse ostale figure gledaš nekoliko dvignjen in z razdalje, pa še tu je razstavljenih zgolj četrtina figur. Čez gužvo pa se tokrat ne bom pritoževal. V muzeju sem videl fotografijo rekordnega obiska, ko so v enem dnevu našteli 480.000 obiskovalcev! 








Ni komentarjev:

Objavite komentar