sobota, 7. oktober 2017

Ani Gompa

Dve uri hoje iz mesteca Tagong se nahaja Ani Gompa oz. ženski budistični samostan. kjer živi 500 nun in 100 menihov. Z nekaj popotniki sem se odpravili preko travnikov ogledat ta samostan. Dejansko je območje ogromno. Okoli je en kup samostanov, pagod, molilnih mlinčkov, nekaj samostanov se gradi, itd... In ko se tako sprehajaš mimo, enostavno sploh ne veš, kateri samostan je pred teboj.

Meni najbolj zanimiv del pa je bilo pobočje nad Ani Gompo. Ko smo prispeli v vas se je pred nami odprl pogled po dolini. In celotna desna stran doline je bila prekrita z zastavicami. Budisti na zastavice zapišejo molitve in ko le te plapolajo, molijo namesto vernikov. Zakaj je tam toliko zastav, ne vem. Morda zato, ker se na enem koncu nahaja t.i. sky burial (nebeški pogreb). Budisti poznajo pet načinov pokopavanja. V stupo, v vodo, kremiranje, pokop in nebeški pogreb. Ko človek umre in če je bil zdrav, le tega nesejo na vrh gore, kjer ga pojejo jastrebi.

Budisti verjamejo, da ob smrti njihova duša dobi novo telo (človeško ali živalsko). Kakšno bo to telo pa je odvisno, kako živijo v tem življenju. Tako molijo na vsakem koraku. Obešajo zastavice, darujejo v templjih, vrtijo mlinčke. In v tem so res predani. Zastavic je lahko tako na milijone, cela pobočja. Molitve zapisane na skale do kamor vam seže pogled. Postavljajo tudi nekakšne stolpe iz plošč, ki so vse popisane z molitvami. Teh plošč je v enem takem stolpu na sto tisoče. In ko se sprehajaš med zastavami, vrtiš mlinčke, hodiš okoli stolpa iz plošč, čutiš morda neko energijo, spokojnost in predanost.















Ni komentarjev:

Objavite komentar