sobota, 10. marec 2012

Aleksandrija

Kraj: Aleksandrija, Egipt
Iz Luksorja sem imel vlak za Aleksandrijo... Prav posebno mestece ob Sredozemskem morju. Drugačno, kakor so tipična arabska mesta. Je zelo podobno francoskim mestom na Azurni obali. Ima pa Aleksandrija zelo bogato zgodovino. Stari Egipčani, Aleksander veliki, Rimljani, itd... Tu je meddrugim stal Aleksandrijski svetilnik - eno izmed sedmih čudes sveta. 

Verjetno ste pa že vsi slišali za Aleksandrijsko knjižnico. Postavljena v 4. stoletju pred našim štetjem. V arhivu je imela  preko 700.000 papirusovih zvitkov. Leta 48 pred našim štetjem pa je mesto oblegal Julij Cezar in knjižnica je bila ''ponesreči'' požgana. Kasneje so knjižnico obnovili a je bila dokončno uničena okoli 4. stoletja našega štetja.

Leta 2002 so v Aleksandriji odprli novo sodobno knjižnico. Avtor knjižnice je norveški arhitekturni biro Snohetta. Njihova najbolj znana projekt sta opera v Oslu in spominski park WTC v New Yorku. Knjižnica lahko hrani osem miljonov knjig in se ponaša z največjim čitalniškim prostorom na svetu... Hrani pa tudi vse znane pisave in ogromen arhiv papirusov.

Na mojem potovanju preko Afrike pa je Aleksandrija prav posebna točka. Ko sem sam prispel v mesto sem po dobrih 26.000 km prepotoval Afriko od juga na sever. Od Rta Aghulas v Južni Afriki do Aleksandrije v Egiptu. Sedaj pa samo še v Kairo in na letalo domov...








1 komentar: