sreda, 7. marec 2012

Luksor zahod

Kraj: Luksor, Egipt
Tokrat samo nekaj čisto klasičnih slik... Na zahodni breg reke Nil sem šel s skupino kot turist. Tako da je bil program pripraljen zelo za turiste. Vodič nekaj pove, potem ti pa da 15 ali 20 minut za cel tempelj, da ga poslikaš. In letiš dalje. Vmes se ustaviš še v eni trgovini, kjer ti poskušajo prodati kak spominek.

Na zahodnem bregu se nahaja pogrebni tempelj kraljice Hačepsut. Tempelj, ki s svojo pojavo pusti vtis. Zelo spominja na kakšno nemško arhitekturo. Je pa tempelj rekonstruiran, ker je bil porušen zaradi potresa.

Na panorami templja kraljice Hačepsut pa lahko vidimo tudi goro v obliki piramide. Pod to goro se nahaja Dolina kraljev. Ubistvu to ni dolina od nekdaj. Arheologi so namreč z izkopavanji ustvarili dolino. Faraoni pa naj bi to lokacijo izbrali zaradi že omenjene gore v obliki piramide, ki se dviga nad lokacjo grobnic. Žal nimam nobenih slik znotraj doline in znotraj grobnic. Nekoč si lahko slikal brez uporabe fleša. A ker turisti tega ne razumejo oz. nočejo razumeti, so ta problem rešili tako, da so prepovedali fotografiranje v Dolini kraljev.


Nedaleč stran se nahaja pa še en pogrebni tempelj. Tempelj Ramzesa II. Znan predvsem zaradi svojih zelo globokih hieroglifov. Prvi templji imajo izbočene simbole. To je zelo enostavno zbrusiti in vklesati nove napise. In tega se je poslužil marsikateri faraon. Da bi to preprečili, so začeli vklesovati globoke hieroglife.






Ni komentarjev:

Objavite komentar