ponedeljek, 11. februar 2019

Djenne

Verjetno je že vsak slišal za mesto Timbuktu v Maliju, ki je bilo stoletja eno najpomembnejših mest na trans-Saharski trgovski poti, po kateri so tovorili zlato, slonovino, sol in sužnje. Žal je mesto širšo prepoznavo dobilo leta 2012, ko so ga zavzeli Tuareški uporniki, ki so med drugim požgali Inštitut Ahmeda Babe z več kot 30.000 rokopisi. Francija je kasneje upornike pregnala iz mesta, a sever Malija je zaradi tega še zmeraj območje, kamor turistom vstop ni dovoljen. 

Timbuktu ima nekakšno mistično ime in je zaradi tega visoko na listi želja popotnikov.... A slabih 400 km južneje se na otoku znotraj delte reke Niger nahaja mestece Djenne. Mesto je eno izmed najstarejših poseljenih območij sub-Saharske Afrike. Med 15. in 17. stoletjem je bilo mesto podobno kot Timbuktu pomemben del trans-Saharske trgovske poti, mestu pa je bilo znano tudi po islamskih šolah. 

Mesto Djenne je zgrajeno iz blata in se v njem mešajo vplivi maroške in sudanske arhitekture. Zaradi svoje zgodovinske, kulturne in arhitekturne vrednosti je od leta 1988 na seznamu UNESCO-ve dediščine. Najlepši del mesta je trg z blatno mošejo iz leta 1907, ki je bila zgrajena na temeljih stare mošeje iz začetka 13. stoletja. Mošeja stoji nekoliko dvignjena nad trgom na podstavku dimenzij 75x75m. Ko se povzpneš na podstavek vstopiš skozi zid v notranji atrij. Preko njega se vstopi v molilno dvorano, v kateri je devetdeset masivnih blatnih stebrov. Na vrhu so stebri pokriti s palmovim lesom in listi, med njimi pa skozi drobna okna v prostor pada svetloba. Tla so v celoti prekrita s peskom. Stebri imajo takšno dimenzijo, da v veliki molilni dvorani nimaš občutka, da se nahajaš v prostoru, ampak da si nekje v gozdu.
-
Djenne treba obiskati v ponedeljek, ko je ''market day''. Takrat se pred mošejo gnetejo stojnice in ljudje, ki dajo trgu neko drugačno dimenzijo oz. življenje. A v mestu treba tudi prespati, da doživiš trg ko je prazen in se počasi z jutranjim soncem prebuja skupaj z mestom. 

Zanimivost mesta je tudi njegov dostop. Do otoka pelje manjši trajekt, ki pa avtomobilov zaradi plitve vode ne pobira na rečnem bregu. Del poti do trajekta se moraš tako peljati po vodi. 


















Ni komentarjev:

Objavite komentar