torek, 26. februar 2019

Bossou

Gvineja sodi med deset najmanj turističnih držav na svetu. Ceste so slabe, turistična infrastruktura ne obstaja, ljudje drugega kot francoščine in svojih lokalnih jezikov ne govorijo... In vse to so stvari, ki odvračajo turiste. A država ima nekaj res lepih lokacij. Deževni gozd Ziama, slapovi na severu države in park Nimba s šimpanzi.

Nimba je najvišja gora v Gvineji, ki jo obkroža deževni gozd. Zaradi svojega raznolikega naravnega bogastva in šimpanzov je park tudi zaščiten pod UNESCOm. Ena izmed šimpanzjih družin živi blizu kraja Bossou, kjer je raziskovalni center. Šimpanzi so ena izmed najbolj pametnih vrst in s svojim vedenjem, mimiko, itd zelo spominjajo na človeka. Šimpanzi iz parka Nimba pa so znani tudi po tem, da si znajo izdelat preprosta orodja! Mali šimpanz si je tako odtrgal neko vejo, s katero je pod rebra suval odrasle šimpanze in jih s tem dražil. Njihova reakcija ga je strašno zabavala.

Ko smo si šli ogledat šimpanze, moraš nositi masko, ker se lahko nalezejo naših bolezni. Ko si jim blizu, te pride kakšen šimpanz malo pogledat, spleza na drevo in se malo šopiri z raznimi akrobacijami, po nekaj minutah pa mu postanemo nezanimivi in gre svojo pot naprej.

Kljub temu, da smo sredi sušne sezone, je dva dni deževalo, kar je zelo neobičajen pojav. Lokalna vodiča sta naju z Natalijo vseeno peljala pogledat enega izmed naravnih mostov v parku. Cesta oz. kolovoz (ki je med drugim mednarodni mejni prehod z državo Sierra Leone) je postala zelo spolzka in polna vode. Kombi, ki je težak preko dve toni in ima zadnji pogon, je zelo neprimerno vozilo za tak teren. Najmanjša izboklina ti prime zadnja kolesa, tako da se kombi pogosto postavi počes. Če ustaviš, pa hitro obtičiš v mehkem blatu. Vseskozi tako iščeš neko ravnovesje pri vožnji, da imaš dovolj hitrosti, a ne preveč, da ti zadnja kolesa ne gredo preveč po svoje.

Kljub temu smo obtičali. Cesta se je iz steze spremenila v širok blatni kolovoz, levo popolnoma razbrazdan, desno poln vode. Jaz sem se nagibal k levi opciji, a vodič me je usmeril v desno, čez vodo oz. mimo vode, da voziš s kolesi med kolesnicami, kjer je teren višji... A ker je kombi težek, pot spolzka, je enostavno zdrsnil v vodo in se pogreznil v blato. Naslednje štiri ure smo tako črpali vodo, kopali, podlagali pod kolesa, spuščali gume in jih napihovali, itd itd... Odtrgali smo oba odbijača, blato pa je bilo povsod po avtu...












Ni komentarjev:

Objavite komentar