petek, 25. januar 2019

Zahodna Sahara

Ozemlje južno od Maroka znano kot Zahodna Sahara je eno izmed najredkeje poseljenih območij na svetu. Predvsem pa je to območje, ki je zaradi zapletene politične situacije in svoje odročnosti, nam popolnoma nepoznan konec Afrike. 

Zahodna Sahara je bila španska kolonija, ki jo je Španija zapustila leta 1976. Ozemlje sta si prisvojila tako Maroko kot Mavretanija, ob meji z Alžirijo pa se je formirala Demokratična arabska republika Sahara (DARS). Ozemlje si danes lastita tako Maroko kot tudi DARS, priznanja za ene ali druge pa so v preteklih dveh desetletij ob različnih spremembah političnih tokov v svetu prihajala oz se umikala.

V Zahodni Sahari ni ravno veliko stvari za videti. Večino časa se voziš po pol puščavski pokrajini, ki je nekoliko dvignjena nad morje z klifi. Če smo v Maroku kdaj bili nekoliko vidni s ceste, kjer smo prenočevali, smo se v Zahodni Sahari raje lepo skrili. Enkrat za kup peska več 100 m stran od ceste. Drugič na gradbišču tik ob obali. Da nam ni bilo dolgčas, pa smo se dvakrat zakopali z Mercedesom v pesek. Kombi ima zadnji pogon, težak je skoraj dve toni in potrebuješ samo nekaj peska, da obtičiš. Enkrat smo se rešili sami, drugič je Natalija ob cesti ustavila taxi, odšla do vojaške baze, od koder nas je iz peska prišel potegnit velik vojaški tovornjak 4x4. To noč tako nismo preživeli skriti za kakšno sipino ob cesti, kot smo najprej želeli, ampak parkirani za tovornjakom tik pred mejo z Mavretanijo.








Ni komentarjev:

Objavite komentar