sreda, 19. december 2018

Padalstvo

Zadnja leta z različnimi soplezalci vedno več plezam, delam alpinistične vzpone po gorah, odtečem kakšno orientacijo... In ker čez teden veliko presedim v službi, mi enostavno zmanjka nekaj kondicije za vikend, ko grem na kakšno bolj resno turo. Z bratom Urbanom se tako ali tako ne morem primerjat, ker je ultra trail tekač (letos je med drugim pretekel 168km s 7.000m višinci)... Tudi ostali alpinisti so enostavno prehitri zame... A zgodba je ravno obratna, če grem v hribe s kakimi kolegi arhitekti :)

Ker mi časovno ravno ne znese, da bi med tednom lahko obiskoval naše gore in si nabiral kondicijo, sem izbral padalstvo oz. hike and fly  (gor greš peš, dol letiš) kot neko dodatno možnost rekreacije, ki bi jo lahko opravil še pred službo. Izbereš si lahko nek vrh blizu Ljubljane (npr Kamniški vrh), za katerega potrebuješ urco, da si na vrhu in pet minut da doletiš do avta. In preden je ura devet, si tako že v službi. 

Tečaj padalstva je sestavljen iz začetnega tečaja in nadaljevalnega tečaja. Nikoli ne letiš v tandemu, ampak si na padalu zmeraj sam. Inštruktor te usmerja preko radijske postaje. V začetnem tečaju je cilj, da dobiš občutek na padalu, predvsem pri njegovem dvigu in vodenju na tleh. V nadaljevalnem tečaju se učiš padalo nadzirati v fazi leta. Po 50 višinskih letih v nadaljevalnem tečaju te čaka izpit.







Ni komentarjev:

Objavite komentar