torek, 20. november 2018

Senegal

Iz jutranje vožnje s čolnom po reki Gambija se odpravimo proti Senegalu. Ker voznik ni dobro govoril angleško, hkrati pa je Senegal zelo slabo poznal, smo mu običajno samo povedali proti kateremu večjemu kraju mora voziti. Ko smo se kraju bližali, smo ga začeli usmerjati proti lokaciji. Vsak dan je bil tako rahlo nejevoljen, ker je moral voziti več, kot smo mu najprej rekli, ker je bila cesta slabša, kot je pričakoval, in ker smo želeli imeti kakšen postanek, ki se je njemu zdel odveč. 

Vožnjo so nam vsak dan popestrili check pointi, prečkanje meje in tudi kakšna manjša neumnost, kot je fotografiranje predsednikove hiše. Voznik me je nekako izbral za šefa ekipe, tako da sem hranil vse njegove papirje in vozniško, pri vsakem check pointu pa sem šel zraven. Tudi pri tistem fotografiranju predsedniške hiše, ko mi je policaj odpredaval krajšo lekcijo.

V Senegalu smo za prvi cilj izbrali park Nikolo Koba na jugovzhodu države. Na nejevoljo voznika smo se do njega vozili cel dan, v lodge prispeli zelo pozno, za piko na i pa je bila še slaba cesta zadnjih nekaj km :) Lodge Wassadougou je simpatičen lodge ob reki Gambija z res kulskim prostorom za sedenje pod baobabom s pogledom na reko.

Naslednje jutro smo odšli v park. V lodgu, kjer smo prenočili, so nam najprej želeli prodati 4WD vozilo z voznikom, češ kako je slaba cesta, vozniku so povedali, da nas on s svojim kombijem tja ne more peljati, itd... Ampak vozniku smo samo rekli, da ko pridemo v park, bomo tam vzeli 4WD, nato se napokamo v njegov kombi in se z njim odpeljemo - nekaj urna vožnja za cca 25km, da prispemo v osrčje parka Nikolo Koba. Ko me je voznik zvečer vprašal, kje je sedaj ta park in koliko bo moral še voziti sem mu razložil, da smo že v parku. Bil je kar malo besen, ker smo ga malo prenesli naokoli :)

Park Nikolo Koba je lep in zelo gozdnat park, katerega prečka reka Gambija. A kdor pričakuje živali v stilu parkov vzhodne Afrike, bo razočaran. Živali je zelo malo, voziš se ure in ure, da vidiš tistih nekaj gazelic nekje v daljavi. Tudi sama infrastruktura parka je slaba. Hoteli so zaprti in propadajo. Odprt je bil le en hotel, ki že desetletje ali več ni doživel niti najmanjšega vzdrževalnega dela... 











Ni komentarjev:

Objavite komentar