nedelja, 25. december 2016

LMB 2016

Vsako leto skavti tradicionalno vikend pred božičem nesemo Luč miru iz Betlehema (LMB) na Kredarico. To je plamen, ki ga prižgejo v Betlehemu in ga pred božičem nesejo v mnoge države po svetu. Skavti prinesejo plamen v svoje domače kraje, kjer na na raznih sprejemih LMB razdelijo med ljudi. Tako lahko pred božičem na marsikaterem oknu vidimo goreti belo svečko.

Pred leti je padla tudi ideja, da ta plamen nesemo na Kredarico, kjer imamo najvišje ležečo kapelo v Sloveniji. Ko sem prvič slišal za to odpravo, imaš seveda veliko pomislekov, strahu, itd. Plamen se nese na Kredarico konec decembra, torej v času, ko je v gorah že veliko snega. Prve asociacije so tako snežni plaz, zdrs, itd, torej same nevarne situacije, ki pozimi prežijo v gorah, zato je pri marsikomu v začetku prisoten nekakšen strah. A ko ti razdelijo opremo, pokažejo osnovno rokovanje z njo, povedo malo o gorah, snegu, itd....in seveda, ko prehodiš zimsko pot do Kredarice, vidiš, da imajo gore pozimi še večji čar in lepoto, kot poleti. Enostavno te zasvojijo. 

Nekaj dni po prvem mojem zimskem pohodu v gore sva z bratom za 1. januarja že letela na Krn. Odlična začetniška tura iz planine Kuhinja, sploh ker je bilo malo snega (začel se je šele uro hoje nad Kuhinjo), sneg že dobro predelan, pot do vrha pa je bila shojena. In tako se je začelo. Kmalu Begunjščica, nato Triglav, itd... Vpisal sem se v alpinistično šolo, kjer sem osvojil nujno potrebna znanja, za varno hojo v gore.

Zadnja leta je zima res skromna. Tako smo lani LMB nosili po kopnem terenu in v kratkih rokavih, jaz celo v kratkih hlačah. Letos je bilo podobno - skromna zima, a nekaj snega se je le našlo nad 2000 m. Bili smo kar velika skupina osemindvajsetih skavtov. Štirje, ki imamo izkušnje, smo se zvečer pred sončnim zahodom povzpeli še na Triglav. Nebo je bilo tako čisto, da smo lahko s prostim očesom videli ladje v Tržaškem zalivu! Ob prelepem pogledu pa smo uživali še v zadnjih sončnih žarkih v Sloveniji tistega dne.


















Sled naših luči na grebenu. foto: Matic Bartol








Ni komentarjev:

Objavite komentar