sobota, 2. avgust 2014

Ushba

Pokrajina Svaneti leži v osrčju Kavkaza, obdan pa je z kar nekaj visokimi gorami. Tetnuldi 4858m, Jangha 5059m, Shkhara 5068m, itd… Ampak noben od teh vrhov ni tako razvpit kot nekoliko nižja gora Ushba. Če sem natančen, to je gora z dvema vrhovoma, ki sta skoraj simetrična. Višji je visok 4700m, nižji vrh pa je zgolj za 2m manjši. Zaradi svojega atraktivnega videza in ker velja za najtežjo goro v Kavkazu, se je prijelo tudi ime 'Matterhorn Kavkaza'.

Žal nimam ne znanja in ne opreme, da bi se poprijel z goro. Tako da mi je ostal le treking do ledenika oz. do razgledne točke 3328m visoko nad ledenikom, s katere se ti odpira čudovit pogled na južno steno Ushbe in na ogromen ledenik pod njo, ki se kot črka S vije proti dolini.

Na pot se skupaj z Francozom Stephanom odpravim relativno zgodaj zjutraj, ker zna bit čez dan zelo vroče. Pričaka naju dan brez oblačka. Treking dejansko ni nič posebnega. Pač hodiš šest ur v klanec, da si na koncu poplačan s pogledom na južno steno Ushbe. Vmes je še nekaj jezer, katere domačini v dolini opisujejo kot izjemno lep kraj. Dejansko so pa to malo večje blatne luže, tako da je marsikateri turist razočaran, ko s skrajnimi napori brez kakršnekoli kondicije prispe do teh nekaj luž. Je pa vsaj pogled na okoliške vrhove čudovit.


Od jezer je še nekje dve uri vzpona. Strmo v klanec. Tik pod vrhom prečiva snežišče, pot pa nato steče čez steno po zoprnem melišču strmo navzgor….in na vrhu se ti odpre nor pogled na Ushbo! Ubistvu ga ne znam opisati z besedami. Moj mali prenosni računalnik s šibkejšim procesorjem kot mobitel pa tudi ne zmore sestavit neke panorame, tako da upam da bo vsaj ena slika ožje okolice morda malo poustvarila razgled na goro.















Ni komentarjev:

Objavite komentar