torek, 29. julij 2014

Ushguli

Vas Ushguli je dejansko skupno ime za štiri vasi - Zhibiani, Chubiani, Chajashi in Murqmeli. Kot vse vasi v Svanetiju imajo tudi te vasi stolpe. Nastali so okoli 12. stoletja, na tem malem območju pa se jih nahaja kar 51! Vas Ushguli leži kar 2100m visoko, tako da je najvišji ležeči kraj v Evropi, ki je stalno poseljene že stoletja. Vse skupaj pa obdaja neverjetna naravna kulisa gora Kavkaza. Tako da ni čudno, da je Ushguli sprejete pod okrije UNESCA.

Problem oz. morda kar sreča teh vasi pa je težka dostopnost. Čeprav je Ushguli od mesta Mestija oddaljen le 46 km, pot traja okoli tri ure. Cesta je namreč katastrofalna! Že kakšen močnejši dež lahko povzroči, da je cesta neprevozna. Pozimi pa je v vasicah tako ali tako 6 mesecev sneg, tako da so večino zime odrezane od sveta.

Če se boste sami kdaj podali proti vasi Ushguli... Nekateri gredo na tridnevni treking... Pot je dokaj duhamorna, tako da to lahko izpustite. Ampak, prespite pa v vasi obvezno! Sam sem šel na enodnevni zlet, kar pomeni start nekje dopoldne in okoli enih popoldne sem bil v vasi. Sonce je takrat najmočnejše, tako da slike so zaradi kontrastov bolj boge. Predvsem pa sredi dneva na ulicah razen turistov ni nobenega domačina!











Ni komentarjev:

Objavite komentar