petek, 2. december 2011

Zambezi rafting

Kraj: Livingstone, Zambija
Rafting na Zambeziju. Najbolj nora adrenalinska stvar v življenju. 

Rafting se začne takoj pod Viktorijinimi slapovi. Sestavljen iz 25 brzic v dolžini 27 km. Je malo drugačen rafting, kot smo ga vajeni na Soči. Na Soči veslaš dve uri na polno. Na Zambeziju pa je miren odsek reke, kjer se prepustiš toku reke. Potem pa pride brzica, ki po moči nekajkrat prekaša Sočo. V brzico moraš zapeljati pravilno, ker drugače te prevrne. Tako da samo nekajkrat zaveslaš na polno, in ko si enkrat v brzici, se samo še držiš. Voda je premočna, da bi mi kot turisti še karkoli lahko naredili.

Prva adrenalinska stvar je, ko ti zjutraj eno uro razlaga vse o varnostnih pravilih. Kaj če se prevrne čoln. Kaj če padeš iz čolna. Reševanje na daleč. Reševanje na blizu. Več tehnik reševanja. Koliko časa te lahko drži pod vodo (tudi do 30 s). Kaj storiti če te zagrabi brzica. Itd.

Ampak, stvar ni tako nevarna. Peljejo te vodiči. Zraven veslajo reševalni kajaki. Tako da v zadnjih letih se jim ni nihče utopil. Bolj nevarna je hoja po slapovih. Letos je padla neka ženska čez rob, ker je hotela pregnati opico (babuna), ki ji je zagrabil torbico. In druga žrtev je bil nek turist, ki je skočil na polico na robu in jo zgrešil. Po slapu ga je peljal ilegalni vodič.

Na koncu se nismo prevrnili. Nekaj jih je popadalo vsake toliko časa ven. Ti si ga enostavno prijel za rešilni jopič, potisnil v vodo in vzgon vode, ki si ga dobil s tem manevrom, ti je človeka pomagal lažje izvleči iz vode.

-----

Prva polovica dneva, prvih deset brzic. Jaz, vodič in še štirje sopotniki na čolnu. Vse brzice so prevozne za nas turiste, razen devete, za katero pravijo, da je komercialni samomor. Težavnost brzic od 3-5 na 5 stopenjski lestvici. Tudi dve petici smo speljali :) In nismo se prevrnili.






 

Popoldne pa smo na čoln dobili še tri sopotnike. Prevozne vse brzice. Čez predzadnjo smo šli celo tako, da smo poskakali s čolna, in nas je reka sama nosila čez. Vmes pa še skok s sedem metrske pečine. Ko sem videl globino, si samo rečeš, ni govora, in skočiš :)

Na eni izmed brzic smo malo narobe zapeljali vanjo, obrnilo je čoln, ki se je postavil bočno po konci. Sam sem že videl prevrnjen čoln nad mojo glavo. Zadnji trenutek se je nekako postavil nazaj. Ene trije so popadali ven. A prevrnili se nismo :)





Foto: safpar

Ni komentarjev:

Objavite komentar