sreda, 26. avgust 2020

Fjord Geiranger

Norveška je dežela fjordov. Fjordi so nastali, ko so ledeniki vrezali globoke U doline. Ledeniki so se umaknili in doline je zapolnilo morje. Dolino so precej globoke in strme, vijejo pa se lahko tudi več 100km v notranjost. Kjer fjord pogleda iz morja, se običajno nahaja naselje, sama dolina pa se postopoma dviguje še naprej. Kar me je najbolj presenetilo je to, da se dno fjordov lahko nahaja bistveno globlje pod gladino morja, kot pa dno morje izven fjorda. Nad fjordi so nekakšne ravnine oz. planote, po norveško fjel.

Ker so fjordi strmi in je prostora malo, je včasih težko najti nek primeren kotiček za kampiranje... Šele s časoma sem ugotovil, da so najlepši spoti za spanje na planotah nad fjordi. Glavne ceste so speljane v fjordih, tako da je prometa na planoti malo in imaš zato ponoči mir.

Sicer sem morda od fjordov pričakoval več. Voziš se skozi različne fjorde, na eni strani morje, na drugi strm breg. In vsi so isti. Nekako so tako ogromni, da fjorda ne moraš doživet kot fjorda. A vseeno obstaja način - s trajektom skozi fjord. In eden najlepših in ozkih fjordov je Geiranger. Dolg je 15km, gore nad njim se dvigajo preko 1600m visoko, v sam fjord pa pada kar nekaj slapov.





Ni komentarjev:

Objavite komentar