nedelja, 25. julij 2010

Samarkand

Pred potovanjem sem na Dunaju zaprosil za 30 dnevno vizo za Tadžikistan, a so mi jo izdali zgolj za datume, ki sem jih zapisal v obrazec. Tako da se mi je malo mudilo ven iz države. Nadaljeval sem proti Uzbekistanu in sicer proti Samarkandu. 

Samarkand je verjetno najbolj znano mesto Centralne Azije. Tisočletja je bilo vodilno mesto v regiji, zelo pomembno mesto ob trgovski poti Svilena cesta, središče kulture, gospodarstva in kasneje tudi pomembno versko-izobraževalno mesto. Vladar Timur je mesto spremenil v arhitekturni spomenik z turkiznimi kupolami, minareti, mošejami. Za tem je mesto postalo največje kulturno, znanstveno in trgovsko središče tistega časa na svetu. Vse bogastvo Centralne Azije je bilo nakopičeno v tem mestu.

trg Registan s tremi medresami






4 komentarji:

  1. Pozdravljen Tadej,
    kje in kako si si urejal uzbekistansko vizo? Bojda se da dobiti vizo tudi na letališču, če priletiš v Taškent iz države, kjer ni uzbeške ambasade oz. konzulata (recimo iz Ljubljane ali Zagreba). Imaš kakšne izkušnje s tem?
    lp

    OdgovoriIzbriši
  2. preveri stran http://www.stantours.com/uz_mn_vis.html kjer so osnovne informacije oz. jim lahko tudi pišeš.

    vizo se zaprosi na dunajski ambasadi http://www.usbekistan.at/publish/uk/article_18.shtml

    po vsem prebranem rabiš LOI. stantours ti ga izda v cca 10-14 dnevih, vsaj pri meni je bilo tako. s LOI potem na dunaju dobiš vizo praktično takoj.

    OdgovoriIzbriši
  3. To za Stantours in dunajsko ambasado vem, a me je zanimala viza, ki jo dobiš na letališču.
    Še glede Dunaja - koliko prej pred odhodom si lahko rihtaš vizo (letos sem bil recimo v Kazahstanu in ni bilo časovne omejitve, za Iran pa vem, da lahko vizo dobiš šele mesec dni pred potovanjem).
    Hvala in lp,
    http://potepanja.domovoj.com/

    OdgovoriIzbriši
  4. kolikor se zasledil, pač na letališču ni vize za nas. vprašaj stantours. men so za vse stane povedali kako in kaj, tako da na koncu sem rabil le LOI za uzbekistan. ok, turkmenistan je bila druga zgodba, ki sem jo urejal z drugo agencijo :)

    koliko prej lahko zaprosiš, nevem. jaz sem si zrihtal vize za 5 stanov 14 dni prej - ampak sem imel veliko sreče, koštalo je pa skoraj dvojno.

    OdgovoriIzbriši