sobota, 20. september 2014

Stalinov muzej

Po Tushetiju sem se odpravil nazaj v Tbilisi. Ker pa je tam zelo vroče, sem preživel še en dan v Telaviju. Pa še nekaj čudnega sem pojedel/popil. Posledica so bile vsem znane težave, tokrat v paketu z bolečim trebuhom. Družina pri kateri sem bil mi je prijazno pomagala. Med drugim so mi za zajtrk pripravili zelo lahek a okusen obrok - kuhan krompir v oblicah, ajdova kaša in domači čaj.

Ko sem se vrnil v Tbilisi, sem odšel na enodnevni izlet v mesto Gori, ki leži uro vožnje ven iz Tbilisija. Gori je slaven zaradi tega, ker je to rojstni kraj Stalina. V mestu najdemo njegovo rojstno hišo z muzejem. Postavitev muzeja in njegove rojstne hiše je zelo tipičen primer časa in politike, v katerem je nastalo vse skupaj. Zradirali so ogromen del mesta, da so naredili dobesedno bulvar do njegove majhne rojstne hišice. Hišico so prekrili z ogromnim nadstreškom, za njem pa postavili muzej.

Skozi muzej nas pelje vodička in nam razlaga razne zgodbe iz življenja Stalina. Bil je večkrat zaprt, bal se je letenja, po smrti so naredili dvanajst posmrtnih mask, itd... Morda meni najbolj zanimiva zgodba pa je bila, da je imel nesrečo s konjsko vprego, zaradi česar je njegova leva roka krajša. To je zelo redko videno na slikah. V sedečem položaju je to težko opaziti. A ko je stal je krajšo roko uspešno skrival tako, da jo je imel v žepu ali pa je imel obe roki za hrbtom ali pa je desno dlan imel pri prsih v plašču. Nekaj slik s krajšo roko pa vseeno obstaja in eno sem prilepil spodaj.

Muzej pa je pred nekaj leti dobil tudi sobo, ki omenja negativno stran Stalina. Pred ogledom sem pričakoval, da bo temu namenjeno en lep del muzeja, ker pač je toliko negativnega o njem. A očitno časi še niso dovolj zreli. Tako je v muzeju le mala sobica pod stopnicami, nekaj slik, nekaj ruskih napisov, ena celica iz zapora in to je potem tudi to. Presenetil me je še podatek, da so iz zaporov po njegovi smrti spustili preko 1,2 milijona političnih zapornikov! Res ogromno.

Ker se je Stalin bal letenja je po svetu potoval z vlakom, tudi v Teheran in na konferenco na Jalto.  Zato stoji pred muzejem tudi njegov vagon. Neprebojen vagon, s tušem, jedilnico, sejno sobo, itd, težak kar 83 ton..! Je pa Stalin kljub Strahu nekajkrat le letel.


muzej, pred njim nadstrešek...

...in pod nadstreškom rojstna hiša Stalina

soba z diplomatskimi darili, jugoslovanskega nisem našel

vodička

na sliki je lepo vidna krajša leva roka

...število izpuščenih zapornikov po smrti Stalina....

Stalinov vagon

Ni komentarjev:

Objavite komentar