torek, 6. marec 2012

Aswan

Kraj: Lake Nasser
Naslednjih nekaj objav bo sama arheologija... V Egiptu se nahaja veliko ostankov egipčanske civilizacije. Vsi poznamo te zadeve iz knjig, televizije, šole. In nekako pričakuješ, da bodo stvari mogočne, veličastne. Ampak kljub temu so vsi ti templji, grobnice, ruševine, itd, presegla vsa pričakovanja.

Mesto Aswan je izhodiščna točka za 300km oddaljena tempelja Abu Simbel in pa za dobrih deset kilometrov oddaljeni tempelj Philae. Vsi templji so odlično ohranjeni. Bi pa lahko bile njihove usode dosti drugačne. Leta 1958 je Egipt začel graditi Veliki jez na reki Nil. Za jezom je tako začelo nastajati največje umetno jezero na svetu - Jezero Nasser. Voda bi zalila veliko templjev, tako da je Egipt z mednarodno pomočjo večino templjev prestavil na višjo lokacijo.

Najbolj odmevno pa je bilo prestavljanje dveh templjev Abu Simbel. Na višjo lokacijo so prestavili dobesedno dve gori, v kateri sta izklesana templja. Zmotili so se pa pri določanju višine, ki jo bo dosegla gladina jezera. Tempelja danes stojita višje nad Nilom, kot sta stala nekoč.

Abu Simbel

Abu Simbel

Philae

Philae

Philae

Ni komentarjev:

Objavite komentar