petek, 6. januar 2012

Stone town

Kraj: Stone Town, Zanzibar Town, Tanzanija
Zanzibar. Za marsikoga sanjska destinacija. En kup rajskih peščenih plaž, bungalovčki, korale, turkizno modra barva vode... Meni bolj zanimivo od teh plaž pa je mestece Stone town. Skozi Zanzibar so šle stoletja trgovske poti. In svoj pečat so na njem pustili Perzijci in Arabci.

Na celinski Afriki sem vseskozi jedel eno in isto pusto hrano. Ni neke kulturne oz. arhitekturne dediščine. In ko prideš na Zanzibar, je kot bi prišel na drugo celino. Muslimani so zmeraj imeli občutek za dobro hrano. Dobro kavo. Za drobne detajle v arhitekturi. Za preplet kulture, vere, tradicije, lokalnih običajev, itd... Tako da je pravi užitek se sprehajat po labirintu uličic. Poskušat hrano. In končno piti dobro kavo v Afriki.

Morda še zanimivost. Na Zanzibarju domačini ne silvestrujejo. Kot muslimani imajo ta praznik za krščanski in ga zato ne praznujejo. Tako da je silvestrov večer bil kot vsak drug večer na otoku. In tudi belcev ni bilo nikjer na spregled. Vsi so imeli privatne zabave po hotelih in plažah. Naslednji večer pa je Stone town preplavilo en kup belcev, ki so preživeli eno izmed zadnjih noči na otoku pred odhodom domov.





Ni komentarjev:

Objavite komentar