torek, 13. december 2011

Bolnica

Kraj: Nangoma, Zambija
Nekaj slik iz bolnice. Najprej OPD oz. po naše ambulanta. V stavbi imajo svoje prostore splošna ambulanta, fizioterapija, zobozdravnik, rentgen, lekarna, itd itd. Ljudje pridejo po več ura hoda daleč, nekateri se pripeljejo z volovjo vprego... Marsikdo celo pripešači sam z zlomljeno nogo. 

  čakalnica  

Matej in Mojca

Matej in Jo Jo

Karla in Nataša  


Druga stavba je Chifunthu. Splošni oddelek. Na enem koncu je moška soba. Petnajst postelj. Zatohel, temen prostor. Na drugem koncu stavbe imamo še ženski oddelek. Vmes pa še dva otroška oddelka. Sobica z osem posteljami. Mame spijo skrčene pod posteljo.

Zgodb iz teh oddelkov je ogromno. Veliko jih je HIV pozitivnih. Marsikdo pride v bolnico samo umret. Umirajo veliko zarad bolezni, ki so pri nas ozdravljive... Tu pa ni opreme in zdravil. Po pomoč pridejo ko je že prepozno. Pred dnevi je umru štiri letni fantek zaradi zloma kosti...! 

Tudi hrana je zelo slaba... Nshima (podobno kot če bi skuhal gres v vodi), zelenjava (rep, paradajz, čebula, zelje, krompir), sadje (mango, banane) in nekaj malega mesa (piščanec). In to je več ali manj to. Matej in jaz sva vseskozi lačna :) 

Veliko otrok je podhranjenih. Mati okužena z virusom HIV mora celo dojiti otroka. Verjetnost, da bo otrok umru zaradi podhranjenosti je večja, kot pa verjetnost, da se bo okužil z virusom HIV... Pri dojenju se namreč lahko otrok okuži z virusom HIV. Zaradi slabe hrane so tudi kosti bolj krhke... Veliko je zlomov, kakršnih mi sploh ne poznamo oz. so pri nas zelo redki...

Naslednjič pa še o Enzimi. Par fotk operacij in carskega reza.  


Nataša in Matej

otroški oddelek  

Mojca, Sonček, Nina, Nataša in Matej  

moški oddelek  

Mojca




Ni komentarjev:

Objavite komentar