sreda, 12. oktober 2011

Alexandra

Kraj: Alexandra, Republika Južna Afrika

Najstarejši township v Johannesburgu. Nastal leta 1911 in je bil postavljen tako, da so delavci imeli do službe največ eno uro vožnje. Prvič pa so si v njem lahko delavci lastili zemljo. Danes živi v Alexandri med 700.000 in 1.000.000 ljudi, samo v barakarskem delu naj bi živelo 300.000 ljudi…!
.
V barakah so bili nastanjeni delavci, ki so prihajali od drugje. Niso želeli plačevati elektrike in vode še v Johannesburgu, ker so raje ta denar pošiljali domov. Danes je ta del manjši del v Alexandri. Ostalo so male zidane hišice, ki jih večinoma postavlja vlada (prva slika).

V Alexandri je nekaj let živel tudi Nelson Mandela. Najel si je sobico, ko pa so ga začeli preganjati, se je preselil v barake. Porezal si je obraz, da se je bolje skril v eno izmed tamkajšnjih plemen, ki se ločijo od drugih prav z brazgotinami po obrazu.

Ena izmed zanimivejših zgradb v Alexandri pa je hostel (zadje štiri slike). Res ogromna stavba! Nekoč samski dom za delavce, ki so prihajali od drugod. Ker so Afričani znani kot veliki ženskarji, so imeli doma ženo, v Alexandri pa ljubico. Povsod so tako imeli otroke. Ker dveh družin niso mogli vzdrževati, so kasneje dovolili, da se v hostel preseli celotna družina.

Ob padcu aparthajda leta 1992 je Južna Afrika dobila eno izmed najbolj naprednih ustav. Da so pa kapital, gospodarstvo in ekonomija ostali v rokah belcev, so si temnopolti malo krivi tudi sami. Začele so se boji med dvema strankama oz. med dvema plemenoma. Med Zulu in Kosa ljudmi. Mandela je pripadal Kosa ljudem. Namesto da bi se ukvarjal z gospodarstvom, se je moral ukvarjati s temi boji. Tako je npr minister za ekonomijo ostal isti, kot je bil že pred apartheidom!
.
Po sprejetju ustave so sledile prve volitve. Za več glasov so v hostel pripeljali tudi Zulu ljudi, kateri so hoteli ostalim prebivalcem hostla vsiliti njihov jezik in kulturo. Sledil je velik in krvav upor.
.
Sami smo po townshipu hodili v spremstvu vodičev. Sama cena ogleda je bila za te razmere zelo visoka… S tem smo si plačali 'varščino' v townshipu. Belcem tam ni, če pa kdo zaide, ima lahko težave… Najmanj kar se ti zgodi je, da te oropajo. V hostlu so nam prebivalci povedali, da smo prvi belci v zgradbi!














Ni komentarjev:

Objavite komentar