petek, 30. julij 2010

Taškent

Glavno mesto Uzbekistana je Taškent in čisto nasprotje od Almatija. Simpatično mesto z bazarji, nekaj mošejami, dobro hrano, nekaj lepimi sovjetskimi stavbami  z zanimivimi fasadami, ki so kot betonska čipka Na prvi pogled le dekoracija, a dejansko je senčilo pred močnim poletnim soncem. Tudi hotel Uzbekistan je imel neko tako fasado, a omenjam ga predvsem zaradi bankomata. V tem hotelu sem našel edini bankomat, ki je sprejemal zahodne bančne kartice. Pa še tu je proces trajal najmanj deset minut.

Omeniti velja še metro. Tipični sovjetski metro, s čudovitimi postajami. A kaj ko je prepovedano slikati, povsod pa mrgoli policajev, ki spremljajo vsak korak potnikov.




















Še ena zanimiva zgodba v Uzbekistanu pa je njihov denar. Največji bankovec za 5000 je vreden le pol dolarja. In ko greš zamenjat 200 dolarjev, dobiš šope denarja ter elastične gumice, da si ga lahko spneš v svežnje. Tako da potem imaš en sveženj v žepu, ostalo pa v ruzaku. Zabavno je pa videti ljudi, ki gredo npr. na železniško postajo kupit karte za celo dužino. Po karte pride z vrečko polno denarja.



Ni komentarjev:

Objavite komentar