nedelja, 1. oktober 2017

Le Shan

Južno od mesta Chengdu leži (za kitajske standarde) manjše mestece La Shan, ki slovi po največji historični Budi na svetu. Sedeči buda je visok kar 71m, zgolj njegova ušesa so velika 7m. Mesto je tudi super izhodišče za obisk bližnje gore Emei Shan, kjer lahko najdemo en kup templjev, pagod, Bud, itd. Ampak ker sem imel malo nesreče z vremenom, sem obisk gora prestavil na naslednjič. Da je okoli Bude gužva, ni treba posebej poudarjati. Samo spust po ozkih vertikalnih stopnicah ti vzame več kot uro

Projekta klesanja Bude v skalo se je lotil menih Haitong leta 713. Lokacija Bude je ob reki in želja meniha je bila, da Buda varuje čolne in ladje, ki plujejo mimo. Zaradi obsega projekta je bil Buda končal 90 let po smrti Haitonga.

V neposredni bližini sta še dva parka, ki ju je treba obiskati. Tempelj Wuyou, kjer je okoli 1000 glinenih in pobarvanih Bud. Bolj impresiven pa je park, kjer je ogromna votlina oz bolje rečeno sistem rovov in podzemnih soban, kjer je v steno izklesanih okoli 3000 Bud! Največji izmed njih je visok 55m. Na zunanji strani pa lahko najdemo najbolj znano Budo tega parka. Gre za najdaljšo ležečo Budo na svetu dolgo kar 170m. Je tako ogromna, da iz neposredne bližine težko razločiš, kaj leži pred teboj.

PS: Le Shan je ena najboljših točk na Kitajskem za podaljšanje vize. Nepisano pravilo pravi, da večje kot je mesto, težje ti vizo podaljšajo. V Šanghaju tako skoraj ni mogoče podaljšati vize, v Chengduju traja 7 dni, v Le Shanu pa zgolj 24 ur. Imej svojo sliko, potrdilo hotela (minimalno dve noči), kopijo passporta, kopijo vize in načrt potovanja (datumi, mesta, hoteli, turistične znamenitosti), ki ga napišeš v njihovo tabelo.





nohti dolgi meter in pol....

55m Buda vklesan v votlini







ležeči Buda (levo glava, desno noge)

Ni komentarjev:

Objavite komentar