torek, 3. avgust 2010

Mary in Merv

Iz severa države sem imel let do prestolnice Ashgabat. Želja je bila, da bi šel po kopnem in se ustavil še pri kraterju Darvaza. V 70ih letih so tu Rusi iskali plin. Pod težo opreme so se tla udrla v ogromen krater poln plina. Plin so prižgali, češ da bo hitro pogorel, oni bodo pa dobili opremo ven. A 40 let kasneje ogenj še zmeraj gori. Žal mi je agencija za ta krater želela zaračunati dvojno ceno, tako da sem moral iti na letalo.

V Ashgabatu se mi je pridružil Michael iz Kanade, s katerim sva skupaj z agencijo odšla proti vzhodu, proti mestu Mary. Mesto nič posebnega. Leži pa poleg kraj Merv, kjer se nahaja kup arheoloških ostankov. Merv leži ob oazi in ob starodavni Svileni cesti

Prve omembe datirajo že v 3. tisočletje pred našim štetjem. Iz 7. stoletja pred našim štetjem je trdnjava, ki so jo zgradili Perzijci. V stoletjih po tem so se v mestu in v regiji menjavali Arabci, Perzijci, Turki, v 12. stoletju pa je bilo mesto na svojem vrhuncu in največje mesto na svetu. A v začetku 13. stoletja je invazija Mongolov mesto porušila in pobila vse prebivalce. Po nekaterih podatkih je bilo pobitih preko milijon ljudi, tudi otroci in ženske. Vsak mongolski vojak pa naj bi pobil med 300 in 400 ljudi. Mesto si je kasneje opomoglo, a dokončno je bilo porušeno v 18. stoletju s strani šaha iz Bukhare.

Po tako bogati zgodovini pričakuješ, da boš videl ogromno. A žal je od nekoč veličastnega mesta ostalo le nekaj ostankov. Mavzolej v katerem je pokopan edini turški sultan, ki ima grob izven Turčije. Ostanki perzijske trdnjave, ter vzpetina, ki poteka kot obris po pokrajini in je bila to nekoč mogočno obzidje mesta. In to je to.

trdnjava

pred mano rob vzpetine, nekoč obzidje mesta

mavzolej


Ni komentarjev:

Objavite komentar