sreda, 4. avgust 2010

Turkmenbaši

Mimo Turkmenistana pa ne moremo brez omembe njihovega pokojnega predsednika Turkmenbašija. Bil je eden izmed najbolj avtoritativnih in najbolj zanimivih diktatorjev na svetu. Slednje predvsem zaradi vseh njegovih domislic. Na oblast se je povzpel še v času Sovjetske zveze, po njenem razpadu pa si je s plebiscitom podalšal mandat do leta 2002. Za je glasovalo kar 99,9% ljudi.

Po vsej državi so visele njegove slike, postavljali so njegove kipe. V prestolnici stoji na ogromnem podstavku njegov zlati kip, ki se obrača proti soncu. Na trgih so obesili velike zaslone, kjer so predvajali njegovo podobo, njegove misli, predvsem pa misli iz Ruhname. To je knjiga, ki jo je napisal Turkmenbaši. V njej je zgodovina in moralni nauki, kako morajo živeti. Knjigo so brali v šolah, v mošejah, po televiziji, itd. V  vaseh so celo zaprli knjižnice, ker tako ali tako ljudje nič ne berejo oz. če berejo, naj berejo samo Ruhnamo. 

Sredi puščave je začel graditi enega največjih umetnih jezer na svetu. Ukinil je javno zdravstvo, za zdravje ljudi pa zgradil stopnice na hribe, da bi ljudje laufali gor in dol in bili tako bolj zdravi. Najdaljšo različico so morali enkrat letno preteči vsi javni uslužbenci. Po sebi in svojih sorodnikih je poimenoval mesece in dneve. Mesto ob morju je poimenoval po sebi. Zgradil je prestolnico iz belega marmorja in zlatih kupol. Prepovedal je potovanje ljudem po državi. Itd itd.

Umrl je leta 2006, a kljub temu marsikdo pravi, da še zmeraj vlada iz groba.

jumbo plakat

v osrednjem parku

video zasloni na osrednjem trgu

zlati kip Turkmenbašija z knjigo Ruhnamo

zlati kip na vrhu se obrača proti soncu

Ni komentarjev:

Objavite komentar