torek, 19. februar 2019

Mopti

Za konec potovanja po severnem delu Malija smo se ustavili v mestu Mopti. Mesto leži na zahodni strani planote Dogon ob reki Niger. Ko reka v času deževne dobe poplavlja, postane mesto skupek otokov, ki so med seboj povezani z nasipi. Zaradi tega mesto nekateri imenujejo afriške Benetke.

V mesto sva z Natalijo prispela sredi dneva, ko je sonce izrazito visoko in močno. Vodič naju je vodil skozi pristanišče in tržnico. Čeprav si v Afriki že vajen smeti, je Mopti vseeno manjši šok. Pristanišče in tržnica se dobesedno utapljata v kupih smeteh. Vročina, smrad, prah in močno sonce ves ta šok samo še poudarijo. In nobenega te smeti sploh ne motijo!

Smeti so postale zadnja leta eden izmed novih problemov Afrike. Vsak človek zmeraj išče pot k lažjemu načinu življenju, k večji udobnosti, 'napredku'... Morda je iz perspektive človeka, ki to sprejema, vsaka taka novost vsaj kratkoročno dobrodošla... A na dolgi rok je lahko storjeno veliko škode. Glede tega se bodo mnenja zmeraj kresala med seboj - ali bi bilo bolje, da bi Afrika ohranila svojo prvinskost, ali da tudi njim omogočimo nek boljši standard življenja, po katerem hrepeni človek... Katera pot je dejansko boljša?







Ni komentarjev:

Objavite komentar