četrtek, 31. januar 2019

Nouakchott

Nouakchott, prestolnica Mavretanija je še pred nekaj desetletji bilo majhno nepomembno ribiško naselje. Po osamosvojitvi izpod francoske oblasti pa je naselje postalo nova prestolnica Mavretanija.

Samo mesto je eno največjih naselij v Sahari. Velika rast prebivalstva, širjenje puščavskih sipin in pomanjkanje vode so glavni problemi mesta. Mesto samo po sebi ni ravno kraj, kjer bi se človek ustavil. A ob mestu leži ena največjih ribjih tržnic na svetu. 

Tržnica je morda poenostavljena beseda za vse, kar se tam dogaja. Plaža, kjer gredo ribiči na morje, je dolga več kilometrov. V vsej dolžini stojijo čoln pri čolnu. Najbolj živahno postane zvečer, ko pridejo ribiči z morja. Ko čoln pride do obale, do njega z gajbicami na glavi prihaja ekipa, ki odnaša ribe na kopno. Ko je čoln prazen, ga potegnejo na suho tako, da pod njega postavljajo prazne jeklenke. Nad čolni, ki ravno prihajajo iz vode, pa leta na tisoče galebov, ki upajo, da komu pade kakšna riba v vodo. Dogajanja je toliko, da je težko vsemu sledit!

Na trgu nad plažo poteka tržnica. Ta tržnica ne izpolni ravno pričakovanj ribje tržnice, ker je vse skupaj bolj velik kaos, blato, umazanija, ribe, gužva... Zraven se nahaja še pokriti del tržnice, kjer ti kupljene ribe tudi očistijo.

PS: Ko se sredi dneva pripeljemo v kamp blizu tržnice, se nekje četrt ure za nami v kamp pripelje avtodom slovenskih registracij!! Sredi Mavretanije smo tako srečali dva Slovenca, ki sta se s avtodomom odpravila v Zahodno Afriko!














Ni komentarjev:

Objavite komentar