nedelja, 03. december 2017

Varanasi - mestoMesto Varanasi ni zanimivo samo ob reki. Celotni obalni pas ima nekakšno zaledje, sistem starih ozkih uličic, ki se potem preko Ghatov spustijo k reki. Ghati delujejo kot nekakšne trdnjave. A dejansko so bariera med reko in mestom. V deževni sezoni lahko Ganges naraste tudi za deset metrov!

Za Ghati oz zidom je mesto. Največji obseg starega mesta lahko najdemo nad mestom, kjer kremirajo pokojne. Tu so se razvile različne četrti. Najbliže mestu kremiranja je vse podrejeno slovesu od pokojnika. Trgovine z lesom, templji, hospic, itd. Okoli tega so se razvile predvsem bivalne mirne četrti, a bolj kot se oddaljuješ od reke, širše in živahnejše postajajo ulice. Nedaleč najdemo tudi muslimansko četrt.

Mesto se je danes zelo razširilo in v njem živi preko milijon prebivalcev. Ulice so en sam kaos. Prometa je več, kot lahko ceste prenesejo. Vsi stalno trobijo. Promet se odvija tako, da rineš in izsiljuješ kolikor je to le mogoče. Okolice večinoma ne zaznavajo na cestah, vidijo le svojo smer. 

Ni komentarjev:

Objava komentarja