ponedeljek, 13. november 2017

Katmandu

Katmandu je prestolnica Nepala in največje himalajsko mesto. Morda me je malo presenetila lega mesta, ki v primerjavi z nekaterimi naselji v Himalaji leži relativno nizko in sicer na 1400m. Skoraj za vse turiste, ki se odpravljajo na trekinge, je Katmandu prvi postanek. Tu si lahko nakupiš še nekaj kosov opreme, ki ti manjka. Izbira je velika. Lahko izbiraš med originalnimi izdelki, ki so morda malenkost cenejši, kot pri nas. In pa ponaredki, ki imajo smešno nizke cene. Le dimenzije nekaterih oblačil so morda malo smešne.

Mestna četrt Thamel je območje, kjer se večinoma zadržujemo turisti. Trgovine izključno z gorniško opremo, sem ter tja se najdejo tudi kaki spominki, agencije in restavracije. Turistov toliko, da imaš na trenutke občutek, da si v Evropi. Ko zapustiš Thamel sledi pravi Katmandu. Povsod ležijo smeti. Polno trgovinic z najrazličnejšim blagom. Ulični prodajalci hrane in sadja. Templji na vsakem vogalu. In zaprašene ceste z  nepopisno gnečo, v  kateri ti živce parajo motociklisti. 

Katmandu je tudi mesto, kjer se stikata dve religiji. Budizem, ki je v Nepalu prisoten na severu v gorah. In hinduizem, ki se nahaja na jugu. Iz preteklih objav ste lahko zasledili, da me je budizem oz. predvsem kultura in ljudje, popolnoma navdušil. Spokojnost, mir, romarji in čudoviti samostani. Hinduizem pa... Nevem. Sej je zanimivo, ampak nima te neke spokojnosti, umirjenosti. Ljudje niso tako odprti. Templji oz. daritveni prostori so videti kot kup neke umazanije. Navdušil me je edino kraj Pashupatinath. Ob manjši reki stoji kompleks templjev, pagod in stopnic, kjer kremirajo umrle. Nekakšen mali Varanasi.

Katmandu me je prijetno presenetil. Rad imam mesta, ki so polna nekega utripa, vrveža. Enostavno se lahko v nedogled samo sprehajam in raziskujem. Probavam ulično hrano. Iščem fotografske motive. Katmandu ima tudi neko patino. Vse malo razpada, povsod je polno električnih žic in povsod je življenje. In Katmandu ima tudi nekaj lepih budističnih krajev. Tako imenovani opičji tempelj na vrhu hriba s pogledom na mesto. In Boudhanath, ena največjih stup v Nepalu, kjer se tre vernikov. Oba kraja sta bila močno poškodovana v potresu, ampak Boudhanath so že obnovili. Imel sem pa tudi nekoliko srečo z opičjim templjem. Naletel sem na neko praznovanje, ko je na desetine menihov zvečer ob molitvi in petju prižgalo na tisoče sveč.


















Ni komentarjev:

Objavite komentar