četrtek, 24. avgust 2017

Jezero Khovsgol

Na severu Mongolije leži jezero Khovsgol, ki po nastanku zelo spominja na Bajkalsko jezero na ruski strani meje. Za Mongolce je jezero ena najbolj priljubljenih točk za počitnice.

Sam sem ob jezeru preživel dva dni. Mnogo premalo, ker za 136 km dolgo jezero potrebuješ dneve oz. tedne, da ga raziščeš. Na južni točki jezera leži mesto Hatgal, ki je polno mongolskih dopustnikov. Malo sem se sprehodil okoli mesta, se vzpel na manjši vrh po razgled in šel na panoramsko vožnjo z ladjo. Pravi turist torej :)

Če nimate časa raje plačajte nekoliko več za hitri čoln in se zapeljite nekoliko bolj severno, ker ladja je razočaranje. Jezero je prvih nekaj km zelo ozko in ko se končno odpre, tam ladja obrne in se vrne v pristanišče. Še bolj vam pa priporočam, da pri potovanju po Mongoliji ne izgubljate dva ali tri dni za obisk jezera - sploh ker so pričakovanja velika, a samo mesto Hatgal z jezerom teh pričakovanj ne izpolnita. Mongolija je ogromna in veliko časa se zapravi za premikanje med kraji. Ko je mesec naokoli imaš občutek, da si se veliko vozil in malo videl. V kolikor pa imate za jezero teden dni ali več, najamite vodiča, konja in jahate ob jezeru ali naredite daljši treking ali obiščite kakšen kraj bolj na severu jezera. Okoli jezera se najde še kakšen termalni vrelec, reke in jezero pa nudita veliko možnosti tudi ribičem.

Zna biti pa tudi poleti mraz. Celotna Mongolija leži relativno visoko in temperature lahko ob slabem vremenu padejo blizu ničle. Ob mojem prvem jutru ob jezeru je tako bilo le štiri stopinje! A ko pride sonce, je le to prijetno toplo.






Ni komentarjev:

Objavite komentar