sobota, 23. maj 2015

Dolina reke Draa

Draa je najdaljša reka v Maroku. V tej suhi in vroči pokrajini voda predstavlja vir življenja. Ravnice ob reki so s pomočjo namakalnih sistemov spremenjene v oaze. V njih rastejo dateljneve palme, senca palm pa pred žgočim soncem ščiti pšenico in še nekaj druge zelenjave. Vsak kos zemlje je tako skrbno izkoriščen.

Ob robu oaz, na pobočjih doline iz zemlje rastejo vasi, ki jim tu rečemo kazbahi. To so nekakšne utrjene vasi na gričih. Znotraj teh vaseh lahko najdemo tudi ksarje, kar pomeni grad. So utrjeni pravokotni gradovi v katerih živi celotna družina. 

Vse te vasi in utrdbe so zgrajene iz blata, kamnov, slame in palme. Gradnja je premišljena. Je posledica podnebja in lastnosti materialov, kulture in tradicije. Na soncu sušijo opeke iz blata, jih nato zlagajo v opaž ter med sabo vežejo z blatom. Zgradbe so spodaj široke in se proti vrhu zaradi nosilnosti zožijo. Vse skupaj omečejo z blatom. Opeke so na zidovih zložene v berberske vzorce. Največkrat so to simboli za zaščito in varnost. Levja šapa simbolizira varnost, simbol očesa varuje pred zlom, itd... Vsi ti simboli so zelo geometrični, ker njihovo obliko pogojuje zlaganje opeke. Te iste simbole pa najdemo tudi v njihovih preprogah.

Razpon med zidovi je pogojen z nosilnostjo palm. Najboljši deli palmovega debla premeščajo razpon okoli treh metrov. Na nosilne palmove lege položijo trsje ali palmove liste, nato pesek, vse skupaj na koncu zamečejo z blatom. Strehe so tako ravne. S tem je izkoristek materiala najučinkovitejši, površina strehe pa manjša, kar je še posebej pomembno poleti, da sonce čim manj segreva stavbe. Prostori med stavbami so ozki, stene visoke. Ulice in stene so tako v senci praktično čez cel dan.

Blatne slamnate stene pa imajo še eno odlično lastnost. So odličen izolator in hkrati akumulator toplote. Čez dan se stene segrejejo, a notranjost ostane prijetno hladna. Ko se ponoči temperature spustijo, pa stene oddajajo toploto prostorom. Tako je ponoči v stavbah prijetno toplo, kar smo tudi sami občutili v enem izmed hotelov. Spali smo v čudovitem hotelu Kasbah Oulad Othmane.

Po celodnevni vožnji iz Agadirja in čudoviti pokrajini na poti, prispemo do našega hotela v dolini reke Draa. Sprejme nas prijazna družina in nas pogosti z večerjo. Sedimo na preprogah, jemo z lesenimi žlicami, pijemo metin čaj. S strehe po večerji opazujemo zvezde, zjutraj sončni vzhod in razgled po dolini. Lastnik hotela nas popelje v oazo, kjer se po potkah in med pšenico sprehodimo pod palmami.
















Ni komentarjev:

Objavite komentar