nedelja, 19. januar 2014

Esfahan

Esfahan. Polovica sveta. Meni eno izmed najljubših mest na svetu. V sebi skriva same presežke. Palače, mostove, trge, mošeje. Trg Imam, z dimenzijami 512 x 163 m drugi največji na svetu. Ves obdan z arkadami, znotraj pokrita ulica z bazarjem. vsaka stranica ima še nek pomemben objekt. Dve mošeji, palača in portal na bazar. Nekateri pravijo, da je ta trg najpopolnejšo delo islamske arhitekture.

Potem imamo mostove čez reko Zajandeh. Sicer reka jeseni presahne. Ampak vseeno. Najdaljši most dolg 298 m. Poln arkad. In središče druženja in preživljanja prostega časa.

Še eden izmed presežkov je mošeja Jameh (Džameh po slovensko). Največja mošeja po kvadraturi v Iranu. V njej pa lahko vidimo za 1000 let različnih arhitekturnih slogov. Kot živ muzej islamske arhitekture. Najbolj veličastna pa je verjetno kupola, ki naj bi bila matematično najbolj popolna kupola v vsej Perziji in je tako popolna, da je kljubovala vsem potresom v več kot 900 letih.

Res je, da sem v Esfahanu že tretjič. Ampak v to mesto se je lahko vračati. Malo se sprehajam po mestu, nakupujem začimbe za domov. Grem na čaj, vodno pipo. Vmes si grem pogledat zadeve, ki sem jih sicer že nekajkrat videl, ampak vseeno. Zmeraj srečaš in spoznaš kako novo osebo. Enostavno uživam v mestu.

Sem pa letos zašel še v armensko četrt oz. v krščansko četrt mesta. V nasprotju s prepričanjem so Iranci zelo strpen narod do vseh religij in lahko v državi najdemo vse. Kristjane, Jude, Zoroastrovce, itd. Sploh skupnost Zoroastrovcev je v Iranu največja na celem svetu. Navsezadnje je to bila pred tisočletji državna vera, njihove simbole, praznike, itd, pa lahko še zmeraj srečujemo v vsakdanjem življenju.


Trg Imam

Most čez reko Zajandeh

Most čez reko Zajandeh

Most čez reko Zajandeh

Most čez reko Zajandeh

Most čez reko Zajandeh

Mošeja Jameh

Mošeja Jameh

Mošeja Jameh

Mošeja Jameh (strop)





Katedrala Vank

Ni komentarjev:

Objavite komentar