nedelja, 1. januar 2012

DR Kongo

Kraj: DR Kongo
Avtobusi iz severa Zabije proti Lusaki vozijo po bližnjici čez Kongo. Res da prihranijo okoli 150 km, ampak časovno je to čista izguba. In ne razumem čisto te logike avtobusnih prevoznikov. Pot okoli je namreč asfaltirana. Medtem ko čez Kongo, blatna cesta z luknjami velikimi kot avtobus. Za ubogih 80 km smo potrebovali 3 ure. Pa potem še ves čas, ki ga izgubiš na meji. Sploh če je na avtobusu še kak belec.

Čez zambijsko mejo gre brez problema. A čez Kongo, to pa je zgodba zase. Najprej ti zaračuna vizo 50 dolarjev za tri ure Konga…! Ker ti je prilimal ta žig želi imeti od tebe še nekaj denarja za pivo. Greš do naslednjega, ki vnaša podatke v neko knjigo. Da vnese tvoje ime želi imeti denar. Hočeš nočeš mu vržeš tistih nekaj dolarjev. Sledi še zadnji uradnik, ki pregleduje rumeno knjižico. Imam vsa potrebna cepljenja, zato želi nekako drugače denar od mene. Izmisli si, da mi manjka cepljenje za tetanus. In je želel imeti 15 dolarjev. Jaz sem ga samo nahrulil, da imam več cepljenj kot on in vsi potniki na avtobusu skupaj, vrgel dolar in pol pred njega in šel.

Ko pridemo iz Konga ven, je šlo čez vse uradnike hitro. A spet se je zataknilo pri rumeni knjižici. Tokrat mi manjka cepljenje za kolero. Ko bi se vsaj uskladili med sabo, kaj mi manjka, ne pa da vsak prodaja svojo laž. Sam takoj skočim preko mobitela na internet. Na naši strani za popotnike najdem, da cepljenje za kolero ni priporočljivo, ker je zelo neučinkovito. Povem mu to, malenkost prirejeno. Ministrstvo za zdravje ne priporoča cepljenja, ker je le to neučinkovito. Še isto sekundo popusti in brez besed me spusti naprej.

Sem pa pred kratkim malo klepetal z dvema Avstralcema, ki sta se ravno vrnila iz Konga. In en kratek povzetek. Ta država ima ogromno naravnih bogastev, kot so diamanti, zlato, baker, itd.. Avstralca sta kot geologa bila tam službeno. Kongo je druga največja država v Afriki. Kljub njeni velikosti pa o njej ne vemo praktično ničesar. Če pa že pridejo kake zgodbe do nas, so običajno zavite v neko meglo. Ebola, muha ce-ce, vojne, diamanti, naravna bogastva, džungla …

Kongo že več desetletij pretresajo plemenski spopadi, državljanska vojna, itd, predvsem na vzhodu ob meji z Ugando. Zaradi vseh vojn je v zadnjih dvajsetih letih umrlo 7 milijonov ljudi. Država je v totalnem razsulu. Cest ni. Med kraji lahko potuješ zgolj z letali, katerih pa tako ali tako ni. Ni vode, ni hrane. Avstralca v sedmih tednih bivanja tam nista srečala nobene živali, razen ene antilope in nekaj opic. Po sedmih tednih džungle..! Ljudje so pač tako lačni, da so pobili in pojedli vse kar pač je tam živelo… Vasi revne. Nekatere hiške zgrajene zgolj iz vej in slame. In kar nekaj tega sem lahko videli tudi z avtobusa.

Vsaka dobrina, tudi prazna plastenka ima vrednost. Ker nimajo nič in jim potem že neka plastenka, v katero lahko natoči vodo, predstavlja že res ogromno. Ko smo se vozili čez Kongo, so otroci stali ob cesti in prosili za prazne plastenke. In ljudje so jih metali skozi okna. 

Pilot, ki je prevažal Avstralca okoli. Ima sedem žen in 25 otrok. Ko je bil star 26 let se je poročil z 11 let staro deklico. Pri 12 je zanosila in rodila mrtvega otroka…. Sedaj je spet noseča. Žene skrbijo za vse, on zgolj skrbi za potomstvo. Več kot imaš žen in otrok, več si vreden v družbi. Kako jih bo nahranil ga pa ne zanima več. 




Ni komentarjev:

Objavite komentar