petek, 30. december 2011

Bus

Kraj: Northern province, Zambija
Iz severa Zambije sem se vrnil nazaj v Lusako, od koder naj bi se v živo javil na predstavitev našega projekta iz Južne Afrike. Vračanje sem začel dan prej, ker nikoli ne veš, kaj lahko pride vmes. A vseeno, sem v Afriki. In 18 urna vožnja se je zavlekla v 45 urno vožnjo.

Avtobus naj bi odpeljal ob 4h zjutraj. Že tukaj se mu je zalomilo. Na pot je odšel z dvourno zamudo. Cesta izjemno slaba. Ko bi bil vsaj makadam. Je pa zgolj zvožena in zbita zemlja, polna jarkov in lukenj. Ob dežju se vse skupaj spremeni v blato in luže velike kot avtobus. In kot nalašč je ravno deževalo.

Po nekaj urah vožnje pa se avtobus kar naenkrat zelo nagne in ustavi. Zdrsnili smo v jarek. Verjetno ni veliko manjkalo, da bi se prevrnili. Ker so bila vrata v blatu, smo ven poskakali skozi okna. Ni treba posebej poudarjati, da je bilo na avtobusu blizu sto ljudi. Voznik je probal nato zapeljati ven. A namesto tega je v jarku končal cel avtobus. Super. Začel se je zabavni del. Na enem kupu imaš sto ljudi, vsak ima svojo idejo kako avtobus potegniti ven. Stvar je na koncu potekala tako. Odkopali avtobus. Položili pod kolesa kamne in veje. Ga porinili za nekaj metrov. In zadevo nekajkrat ponovili, dokler ni avtobus dokončno obtičal.

Mimo se pripelje tovornjak. Od nekje prinesejo vrv. Ker je bil tovornjak prelahek, je le vrtel kolesa na mestu. Padla je ideja, da bi lahko vzel zalet. In tako je pretrgal vrv. Čez čas je mimo prišel šlepar. Privlekli so zajlo, jo štirikrat prepletli in avtobus privezali na ta šlepar. Počasi ga je začel vleči ven, dokler se ni zajla strgala. Še enkrat vse skupaj zvezali. Še enkrat vse strgali. V tretje pa so dodali še gurtno. In avtobus so po šestih urah potegnili ven.

V mestecu Mansa smo prenočili na avtobusu. Do Lusake vozi čez Kongo, ker je krajša pot. Problem je le, da je meja ponoči zaprta. Zjutraj nadaljujemo, tokrat z eno urno zamudo. Čez Kongo, ki je tudi zgodba zase in dobi kmalu svojo objavo. Ko prispemo nazaj v Zambijo, avtobus odloži vse potnike. Zaradi ogromne zamude se mora obrniti in iti nazaj. Potniki pa naj si sami poiščejo prevoz naprej. Afrika. Tako da po treh urah čakanja dobim avtobus za Lusako, kamor prispem v torek ob 1h zjutraj. Če bi šlo vse po planu, naj bi bil v Lusaki v nedeljo ob 10h zvečer… Afrika :)






Ni komentarjev:

Objavite komentar