sobota, 24. julij 2010

Wakhan

V Pamirju pa obstaja še ena čudovita cesta in sicer cesta ob reki Pandž oz. višje ob reki Pamir. Ti reki sta meja med Tadžikistanom in Afganistanom. In pri slednjem že na zemljevidu izstopa del države, ki zgleda kot nekakšen rep oz. izrastek. Imenuje se Wakhan koridor, je zelo nedostopen in daleč stran od ostale države. Večina doline Wakhan, ki je obdana z gorami, je sicer v Afganistanu. Ampak del te doline si deli tudi z Tadžikistanom. In to naj bi bil eden najlepših delov Tadžikistana.

Sam najamem minubus (mali kombi za potnike) za dvodnevni izlet. Cena je ista kot za džip. A ker je še zmeraj previsoka, se dogovorim, da bi plačal le polovico, on pa lahko poljubno pobira potnike in jim računa prevoz.

Ceste so seveda divje. Pokrajina pa čudovita. Zvečer prispemo v vas Jamčun, kjer me v svojo hišo povabi eden izmed potnikov na minibusu. Živi v tradicionalni pamirski hiši z tradicionalnim lesenim stropom na štirih stebrih in s svetlobnikom v sredini. Po tleh preporge. Okoli pa za dve stopnici dvignjen prostor, na katerem se lahko sedi, je in spi. V tem delu Pamirja pa je zanimiva še vera. Veliko jih je namreč izmajlijov - posebna veja muslimanskih šiitov, nam verjetno najbolj poznana iz romana Alamut.

Naslednji dan se je oče od potnika, ki me je sprejel, poslovil od mene  kot da sem njegov sin. S potnikom, voznikom ter še enim lokalcem pa smo se odpeljali nad vas, kjer je izvir termalne vode imenovan po sestri od Mohameda Bibi Fatima. Izvir je znotraj nekakšnih malih term, tako da smo se šli malo namakat.

cesta




trdnjava

gostitelja v tradicionalni pamirski hiši

Ni komentarjev:

Objavite komentar