četrtek, 11. april 2019

Casamance

Casamance je tropski raj na jugu Senegala. Pred desetletjem to ni bilo najbolj varno območje za potovanja, a v zadnjih nekaj let se je tu zgodil pravi turistični bum.

Senegal je še zmeraj malo divja država, nepripravljena na solo popotnike. Noben ne govori angleško, nikjer ni nobenih informacij, v različnih vodičih pa najdeš samo najbolj osnovne informacije o Casamancu. Lonely planet West Africa je sploh eden najslabših vodičev, kar sem jih kadarkoli kupil! A k sreči obstaja app iOverlander. Ta app je primarno namenjena predvsem popotnikom, ki potujejo s svojimi vozili in si iščejo spote, kjer lahko kampirajo. A v app lahko najdemo še kup drugih informacij - kje so hoteli, kje je kakšna znamenitost, kako prečkati mejo, kje so ambasade, itd... Tako je bila app iOverlander dejansko glavni vir informacij za potovanje po Casamancu.

Po dveh dneh na obali sva se z Natalijo odpravila v notranjost. Izhodiščna točka za raziskovanje je mestece Oussouye, kjer lahko prespiš v tradicionalni Casamance hiši. To je ogromna okrogla hiša z atrijem v sredini. Zunanji zid je nekoč služil za obrambo. Nedaleč stran je pristaniška vasica Elinkin. Kampirava v kampu tik ob morju oz reki Casamance pod palmami, ne delava nič in jeva odlično morsko hrano. Ribe, ki jih pečejo gospe na ulici, šrimpe, katere pripravijo ali v kampu ali pa si jih pripraviva kar sama. Iz vasice Elenkin greva za dva dni na otok Carabane. Prizor se ponovi. Palme, bela mivka, morje in šrimpi :) Le da je ta otok malo bolj turističen oz. poln Francozov.

Po nekaj dneh v raju se vrneva v izhodiščno mestece Oussouye, kjer se pozanimava, kako se lahko gre do St. George's Point - rt ob najožjem delu reke Casamance. Do tja vodi zelo slaba cesta, ki je prevozna le s 4x4 vozili. Zato naju čaka 8km pešačenja skozi vasi, riževa polja, travnike in mangrove. Čudovito! Žal je sušna doba in riževa polja so trenutno prazna.

Rt pa... Zopet tropski raj. Sediva v senci palm tik ob morju, v daljavi gledava delfine, nedaleč stran lahko z opazovalnega stolpa zagledava tudi kakšno morsko kravo. In ja, za večerjo zopet jeva šrimpe.













Ni komentarjev:

Objavite komentar