torek, 28. april 2015

Chefchaouen

Iz Feza smo se odpravili proti modremu mestu Chefchaouen. Pravljično mesto na severu Maroka. Je bila pa pot do mesta zelo zanimiva. Nismo šli po najkrajši poti, ampak skozi gore in skozi mesto Ketama. 

Lepa panoramska cesta, pogledi so se nam odpirali na doline in terase. Vida pa se je med vožnjo kratkočasila z branjem vodiča Lonely Planet. Prebrala je, da je ta del Maroka glavni pri pridelavi haša. Turist, ki se znajde na tem območju, je tu verjetno samo zaradi haša. Tako da ti ga želijo prodati na dokaj agresiven način. In to se nam je začelo dogajati. Za ritjo nam začne voziti avto, ven ti voznik maha, da ustavi. Nato  te prehiti, ustavi ob strani in čaka da se ustaviš. Seveda smo peljali mimo. Lonely planet ti priporoča, da voziš hitro in po sredi ceste. Storimo tako. Avto se nas naveliča zasledovati... A ni trajalo dolgo, ko se nam za rit prilepi nov avto. Ta nas tudi prehiti, nato pa ustavi sredi ceste na nepreglednem ovinku. Tvegam in ga prehitim. Adrenalinska vožnja. 

Popoldne prispemo v majhen kraj El-Jebha ob Sredozemlju. Pri obračanju na makadamski površini se Danijel naenkrat zadere pazi luknja, in naslednji trenutek sprednji del avta pade meter globoko. Zapeljali smo na nek betonski jašek, ki se je pod težo avtomobila še dodatno vdrl. Po sunku ustavljanja in po položaju avta sem najprej mislil, da je popraskan celoten bok, razbita maska, odtrgano kolo.... Splezamo ven in si ogledamo avto. Odnesli smo jo z veliko sreče. Nismo pa vedeli, kako bomo dobili avto ven. Problem je bil hitro rešen, ker v minuti je bilo pri avtu petnajst domačinov in še preden smo se zavedali, je eden sedel v avtu, ostali pa so avto porinili ven. Super, avto je cel, razen skrivljenje maske, ki je očitno prestregla ves udarec.

V Chefchaouenu se sprehodimo po mestu, srečamo Mohameda, ki nam pokaže in razloži vse kar nas je zanimalo. Pelje nas še v tkalnico preprog. Vida si kupi svojo preprogo. Mohamed pa me tačas pelje do mehanika, kjer nam popravijo masko avtomobila.

luknja























Ni komentarjev:

Objavite komentar