nedelja, 27. julij 2014

Svaneti

Na severozahodu Gruzije se nahaja prav posebna pokrajina z imenom Svaneti. Regija, kjer ljudje govorijo svoj jezik, regija, ki je malce oddaljena in težko dostopna, predvsem pa regija, ki je znana po svojih 175 stolpih. Ti stolpi oz. koškebi so bili zgrajeni med 9. in 13. stoletjem in so bili namenjeni obrambi oz. umiku v primeru napadov. Svaneti so namreč stoletja oblegali okoliški narodi.

Vožnja do Mestije, največjega mesta v Svanetiju, traja okoli 8 ur. In to ni navadna vožnja. Javni prevoz v Gruziji večinoma sestavljajo mašarutke oz. po naše kombiji. Mala mašarutka lahko prepelje 8 potnikov, velike pa celo 21. Vozijo izjemno hitro, divje, izsiljujejo, prehitevajo v škarje. Pa ni važno ali je ravna cesta ali neka zavita gorska cesta. Ničkolikokrat smo se na dveh pasovih znašli trije avti v štric. Ogromno je bilo nenadnih zaviranj, hitrih sprememb smeri, itd, Nora vožnja.

Po prihodu v Svaneti sem imel do noči še nekaj ur... Tako da sem v guesthousu rental kolo in se malo zapeljal po okoliških vasicah...












Ni komentarjev:

Objavite komentar