nedelja, 5. februar 2012

Karamojaland

Kraj: Kotido, Uganda

Kidepo valley se nahaja na skrajnem severo vzhodu Ugande. Najlepši park v Ugandi. Problem je dostopnost parka. Velika večina turistov se na pot odpravi z letalom. Redki z lastnim prevozom. Skoraj nihče pa z uporabo javnega prevoza. Če že gredo z javnim prevozom, pa izberejo zahodno pot, po sredini Ugande na sever.

Obstaja  še druga pot, vzhodna. Daljša, napornejša, zanimivejša. Ugandci bi rekli tudi nevarnejša. Na severo vzhodu Ugande, v pokrajini z imenom Karamojaland, živi prav posebno pleme Karamojong. Na prvi pogled po noši zelo spominjajo na Masaje, le da niso tako elegantni in visoki. So pa zato v Ugandi in tudi v sosednjih državah kar zloglasno pleme. Zloglasni so postali zaradi povzročanja nemirov po Ugandi, z raznimi vpadi, medsebojnimi spopadi, itd. Marsikateri Ugandec goji neko straho spoštovanje  do njih. In kljub temu, da so se v zadnjem času umiril, se še zmeraj zgodi kakšen izgred, napad.

Ceste po severo vzhodu so katastrofalne. Makadam, prah in luknje. Za 200 km se voziš cel dan. Je pa pokrajina čudovita. Pleme in vasi so res nekaj posebnega. Potovanje pa postane čisti užitek. In ko javnega transporta ni več, postane prevozno sredstvo kak tovornjak ali pick up.




Vsakdan - posedavanje.


Karamojong









1 komentar: