sreda, 12. oktober 2011

Alexandra

Kraj: Alexandra, Republika Južna Afrika

Najstarejši township v Johannesburgu. Nastal leta 1911 in je bil postavljen tako, da so delavci imeli do službe največ eno uro vožnje. Prvič pa so si v njem lahko delavci lastili zemljo. Danes živi v Alexandri med 700.000 in 1.000.000 ljudi, samo v barakarskem delu naj bi živelo 300.000 ljudi…!
V barakah so bili nastanjeni delavci, ki so prihajali od drugje. Niso želeli plačevati elektrike in vode še v Johannesburgu, tako da so raje ta denar pošiljali domov. Danes je ta del manjši del v Alexandri. Ostalo so male zidane hišice, ki jih večinoma postavlja vlada (prva slika).

V Alexandri pa je nekaj časa živel tudi Nelson Mandela. Najprej si je najel sobico, ko pa so ga začeli preganjati, se je preselil v barake. Porezal si je obraz, da se je bolje skril v eno izmed tamkajšnjih plemen, ki se ločijo od drugih prav z porezanim obrazom.

Ena izmed zanimivejših zgradb v Alexandri pa je hostel (zadje štiri slike). Res ogromna stavba! Nekoč samski dom za delavce, ki so prihajali od drugod. Ker so črnci veliki ženskarji, so imeli doma ženo, v Alexandri pa ljubico. Povsod pa so dobili tudi otroke. Ker dveh družin niso mogli vzdrževati, so kasneje dovolili da se v hostel preseli celotna družina.

Ob padcu aparthajda leta 1992 je Južna Afrika dobila eno izmed najbolj naprednih ustav. Da so pa kapital, gospodarstvo in ekonomija ostali v rokah belcev, so si črnci malo krivi tudi sami. Začele so se boji med dvema strankama oz. med dvema ljudstvoma. Med Zulu in Kosa ljudmi. Mandela je pripadal Kosa ljudem. Namesto da bi se ukvarjal z gospodarstvom, se je moral ukvarjati s temi boji. Celo minister za ekonomijo je bil isti pred in po aparthajdu!
Po sprejetju ustave so sledile prve volitve. Za več glasov so v hostel pripeljali tudi Zulu ljudi, kateri so hoteli ostalim črncem v hostlu vsiliti njihov jezik in kulturo. Sledil je velik in krvav upor.

Sami smo po townshipu hodili v spremstvu vodičev. Sama cena ogleda je bila za te razmere zelo visoka… Tako da malo ugibamo - verjetno je bila cena taka, da smo si tudi plačali varščino v townshipu. Belcem tam ni, če pa kdo zaide, pa ima lahko velike težave… Najmanj kar se ti zgodi je, da te oropajo. Ker si belec, to avtomatično pomeni da imaš službo in denar. Če pa prihajaš iz Evrope, potem pa naj bi sploh imel ogromno denarja. Za hostel pa so nam prebivalci rekli, da smo prvi belci v zgradbi!


Ni komentarjev:

Objavite komentar