sreda, 25. oktober 2017

Aplikacije za Kitajsko

Žal so internet in pametni telefoni spremenili potovanja v smeri, ko ljudje iščejo praktično vse informacije na internetu, forumih, app, itd. Obiskujejo le tisto, kar jim priporoča trip advisor, spijo le tam, kjer preberejo dobre ocene, preko FB iščejo sopotnike, itd. V Mongoliji se tako za Izraelce še posebej potrudijo, ker imajo Izraelci za vsako državo, kamor lahko potujejo, svojo FB stran. In na tej strani iščejo vse informacije in tudi sopotnike. In ko se enkrat znajde slaba ocena na tej strani npr. za hostel, tam Izraelcev ne boš več srečal.

Ampak, nočem pa popolnoma zavreči aplikacij in vsega, kar je prinesla tehnologija. Ocene prenočišč se mi ne da prebirat, ampak je pa vseeno zelo enostavno, ko si na vlaku in lepo preko mobitela rezerviraš hostel. Rezervacija se nato prikaže na google maps, kjer samo še klikneš navodila za pot, google pa ti prikaže kateri avtobus pelje do hostla. Še zmeraj imam pa najraje, da se del stvari dogaja med popotniki. Da enostavno spiješ pivo skupaj, si poveš kje si bil, kje je dobro za jest, itd. Žal je tega včasih zelo malo, ker pač vsak gleda v svoj ekran, tudi jaz včasih, sploh ko se lotim urejanja bloga :)

Kitajska je zaradi jezika, pismenk in tudi razvoja tehnologije v zadnjih desetih letih država, kjer brez aplikacij praktično ne moreš. Zato bom predstavil nekaj najbolj uporabnih.

EXPRESS VPN 

Kitajska ima blokiranih veliko zahodnih spletnih strani. Vse kar temelji na osnovi googla (maps, translate, play, youtube, itd), FB, instagram, WhatsApp, itd itd. Zato si preden greš inštaliraj VPN aplikacijo - ko si na Kitajskem, je že prepozno oz. boš porabil kar nekaj časa, da najdeš način. VPN aplikacija ti spremeni IP naslov v nov IP naslov, ki ni na Kitajskem. Stane 10 eur na mesec, a pazi, če ne izklopiš obnavljanja, ti vsak naslednji mesec trga novih 10 eur. VPN pokuri kar precej podatkov, zato ga izklapljaj, ko ga ne rabiš več. Zastonj alternativa je npr Opera VPN.

GOOGLE TRANSLATE

Pred potovanjem si prenesi slovarje. Ta aplikacija je super, ker ima opcijo, da prevaja 'v živo'. Ko odpreš aplikacijo, klikneš ikono fotoaparat, instant daš na ON in potem samo poskeniraš kitajske pismenke, ki se ti na ekranu prevedejo. Aplikacija dela bolje, če imaš vključen internet in seveda VPN aplikacijo. Še zmeraj pa znajo biti prevodi smešni. Prevodi pa so nekako boljši, če jih google translate prevaja v angleščino, ne pa v slovenščino. Če si na Kitajskem dolgo, se splača osnovne pismenke kar naučiti. Sam jih znam cel kup za hrano, ter še nekaj osnovnih kot so železniška postaja, izhod, vhod, Kitajska, cesta, itd... Alternativa google translate-u je Baidu translate, ki ne rabi VPN aplikacije.

GOOGLE MAPS

Za delovanje te aplikacije moraš seveda najprej zagnati VPN aplikacijo. Žal Google maps ni dobro posodobljen. Avtobusne linije manjkajo, podatki za nekatere restavracije so zastarele. Obstaja alternativa, ki se ji reče Baidu maps, a je v Kitajščini. 

SOVIET MILITARY MAP

Odlična zastonjska aplikacija z vsemi kartami za trekinge, višinomer, itd. Deluje verjetno po celi Aziji. Ko imaš wi-fi si naložiš karte enostavno tako, da greš na lokacijo, potem pa se malo sprehajaš okoli, da se naloži vsa okolica. V opciji layers imaš dodatne možnosti bolj podrobnih kart.

CTRIP

Aplikacija za kupovanje kart za vlake. Provizija na kupljeno karto stane 30 juanov, zato sem jo uporabljal predvsem za iskanje vlakov in preverjanju, če je na voljo še dovolj sedežev.

OFO

Kitajska mesta so ogromna. Vse pa je lažje, če imaš kolo. Praktično v vsakem mestu so na voljo kolesa za izposojo. Ena izmed koles so rumena kolesa OFO. Inštaliraš si aplikacijo, poskeniraš kodo in se prvo uro pelješ zastonj. Naslednja ura stane 1 juan. Po končani vožnji moraš z aplikacijo potrditi, da si kolo zaklenil in nato plačati (običajno 0 juanov). Če te opcije nimaš, še enkrat poskeniraj QR kodo na kolesu. Obstajata dve aplikaciji, mednarodna in kitajska, Za kitajsko rabiš njihovo socialno omrežje WeChat, za mednarodno le kreditno kartico, kjer plačaš depozit. Ko se odjaviš iz sistema, ti depozit vrnejo. Žal z mednarodno aplikacijo ne delajo vsa kolesa. Nekako sem ugotovil, da delajo le modeli z trikotno balanco (druga fotografija). Kakšna je logika tega pa nevem :)







 

Ni komentarjev:

Objavite komentar