petek, 22. julij 2016

Nekaj cerkva

Francija ima eno izmed najbogatejših in najlepših cerkvenih arhitektur na svetu. Praktično v vsakem večjem kraju stoji ogromna katedrala, ki je bila največkrat zgrajena ali prezidana v času gotike. Najdemo pa lahko tudi nekaj lepih romanskih in tudi baročnih cerkva. 

Ogledali smo si le nekaj katedral, čeprav bi si jih lahko veliko več... Prva je bila v kraju Le Puy, ki je prva cerkev na eni izmed variant znane romarske poti Santiago de Compostella. Romanska katedrala iz 11. stoletja, ki je meni zanimiva predvsem zaradi dostopa v cerkev, ki je kot nekakšno malo romanje po stopnicah in hodnikih. V naslednje kraju Rodez smo se ustavili predvsem zaradi Soulages muzeja, a smo se dopoldne malo sprehajali po mestu, nakupovali na tržnici, si pogledali cerkev... Katedrala v Rodezu se prvič omenja že v letu 512, nato pa bila večkrat prezidana in je zaradi tega nekakšna ogromna zbirka različnih arhitekturnih slogov, predvsem gotike.

Še zadnja cerkev je katedrala v Albiju. Nekakšna katedrala presežnikov. Sprva je bila to trdnjava, ki so jo nato 200 let prezidavali v cerkev. Zgrajena je iz opeke in velja za največjo opečnato zgradbo na svetu. Njena ladja je najširša v Franciji. Strop pa krasijo freske, ki so primer najstarejših in največjih renesančnih italijanskih fresk v Franciji.

Le Puy
Le Puy

Rodez

Rodez

Rodez

Albi

Ni komentarjev:

Objavite komentar