petek, 8. avgust 2014

Cerkvice - 1. del

Končno je prišla na vrsto tudi Armenija. V mojih predstavah malo skrivnostna, morda celo pravljična država... In zato sem od Armenije veliko pričakoval.

Zaradi majhnosti države lahko iz glavnega mesta Eravan (ang. Yeravan) delaš enodnevne izlete na skoraj vse lokacije v Armeniji. Pred potovanjem v to državo sem si predstavljal stare majhne armenske cerkvice postavljene na idiličnih lokacijah. In dejansko je tako! Pa še teh cerkvic je res ogromno! Sam sem si ogledal zgolj nekaj najpomembnejših, tako da jih bom predstavil v nekaj naslednjih blogih.

Prva cerkvica oz. samostan je bil Khor Virap. Leži 8 km od vznožja gore Ararat, ki pa je danes v Turčiji. Na gori naj bi po vesoljnem potopu pristala Noetova barka, zato je za Armence to sveta gora, hkrati pa tudi velik nacionalni simbol. 

Armenija je bil prva država na svetu, ki se je opredelila za krščanski narod. Zato ima ogromno njihovih cerkva oz. samostanov zelo bogato zgodovino. Preden je bila kapela leta 642 zgrajena, so lokacijo Khor Virap uporabljali za zapor. V njem je bil med drugim zaprt tudi svetnik sv. Gregor. V neposredni bližini Khor Virapa pa je bila tudi stara armenska prestolnica Artašat, ki je bila porušena s strani Perzijcev. 

Na prvi sliki lahko z malček domišljije v ozadju Khor Virapa vidite tudi goro Ararat. Ampak žal je jasen pogled na goro smo nekje 2 meseca na leto.


















Drugi samostan na prvem izletu pa je bil Noravank, po armensko 'novi samostan'. Zgrajen v 13. stoletju, stoji pa na lepi lokaciji na vrhu soteske. Sestavljajo ga dve kapeli in kačkarji - armenski kamni z vklesanim križem. Zanimivi sta pa predvsem kapeli. Prva ima dve nadstropji in v zgornjega se povzpneš po ozkih zunanjih stopnicah. Druga kapela pa je kot nekakšno gledališče. Tlak osrednjega prostora je sestavljen iz velikih nagrobnikov (vsaj mislim da so), potem se pa povzpneš po stopnicah kot bi šel na oder in prideš v višji prostor, kjer je kapela.



turisti









Ni komentarjev:

Objavite komentar