torek, 7. januar 2014

Mahan in Rayen

Drugi dan v Kermanu je bil namenjen predvsem raziskovanju njegove okolice. Ker imam premalo časa sem lahko obiskal le dve mestci. Mahan, ki slovi po svojem vrtu. In Rayen, ki je nekako prevzel vlogo mesta Bam, kateri je bil natanko pred desetimi leti porušen v katastrofalnem potresu. Pogooglajte za mesto Bam.
Mahan, kar nekoliko zaspano mestece, z kar zanimivo mošejo. Jasno nebo, v ozadju se dvigajo zasneženi vrhovi štiri tiročakov. Zunaj mesta pa leži vrt Šahzde, verjetno eden najbolj prepoznavnih simbolov vzhodnega Irana. Dva paviljona, med katerima se stopničasto spušča potok. Vse naokoli vrtnice, drevored, itd… Škoda le, da je zima. 
.




















Mestece Rayen leži skoraj 2200 m visoko pod 4420 m visoko goro Hezar. Ker je Bam porušen, je to mestece s svojo citadelo postalo bolj obiskan kraj v tem delu Irana. Citadela se dviga na vzpetini nad mestecom in je zgrajena iz opeke in blata. Stara pa je okoli 1000 let. Ima 15 stolpov, znotraj obzidja pa skriva bazar, ostanke stavb in še eno trdnjavo za oblast. Sem pa teh nekaj dni po Kermanu in okolici potoval v družbi Sergia iz Srbije. Zanimiva pojava :)
.







Ni komentarjev:

Objavite komentar