petek, 30. marec 2012

Hrana

Kraj: Afrika
Mnoge zanima kaj sem jedel pol leta v Afriki... Sem malo brskal, pa nisem našel ravno veliko slik. Ko pride hrana na mizo, takrat pozabiš na vse ostale stvari. Tudi na fotografiranje. Tako da meddrugim sploh nimam nobene slike verjetno najbolj tradicionalne jedi v Afriki. 

Ta jed je bele barve, narejena iz koruze in malo spominja na našo polento. V Južni Afriki temu rečejo pap, v Zambiji nšima, v Tanzaniji in Ugandi je to ugali. Je skoraj brez okusa. Običajno se kombinira z kako zelenjavno omako in piščancem. Vse se pa je z roko.

Drugače pa je sadje noro dobro. Mango, banane, ananas. Ko sem pred kratkim jedel banane pri nas....nevem, kar nekako plastično so mi delovale.

Na samem potovanju je bila najbolj preprosta hrana v Zambiji. Nšima, zelenjava in piščanec. Za posladek pa kakšen mango ali banane. In to je vse od hrane! Ker pač imam denar sem si lahko privoščil malo več mesa, jogurte, kako čokolado... Domačini pa za zajtrk nšima, za kosilo nšima, za večerjo nšima. Meso pa si lahko privoščijo le za kake vikende oz. praznike. Tako da ni čudno, da je ogromno podhranjenosti, da veliko otrok umre zaradi podhranjenosti, da srečaš starejšega moškega, ki ima 40 kg... 

Najokusnejša hrana pa je v muslimanskih državah in v Južni Afriki. Muslimani so trgovci že tisočletja. In zato najdemo ogromno začimb, ogromno vplivov iz drugih držav. Poleg tega pa so zmeraj imeli nek poseben občutek za dobro hrano.

V Južno Afriko pa so dobro hrano prinesli Evropejci. Vina so malo precenjena. Meso pa....vrhunsko. Blazno poceni in reees okusno. Če boste kdaj doli, potem probajte kak 800 gramski stejk, medium zapečen... In ko misliš da boljšega mesa ni, potem odkriješ v trgovini noja. Okus je nekaj med govedino in piščancem. In če ste mislili, da sedaj ni boljšega mesa...ja, je. Springbok, vrsta antilope. Dobesedno se ti stopi v ustih. 

Kaj pa te tipične afriške države....? Meni najboljša oz. najbolj raznolika hrana je v Ugandi. Za zajtrk fižol in čapata. Čapata je vrsta kruha. Za kosilo pa je končno na izbiro več prilog. Ugali, riž, banane (matoke), krompir, sladki krompir in pa še neka rjava polenta (milet). Za zraven pa govedina, piščanec, zelenjava, ribe... In poleg vsega imajo še dobro kavo :)

Meski - JAR

Kralj živali - JAR

Market - Cape town, JAR

Nek burger z gobovo omako - JAR

Palačinka - Graskop, JAR

Morska hrana - Stone town, Zanzibar, Tanzanija

Zajtrk na trekingu - Kilimanjaro, Tanzanija

Malica na safariju - Ngorongoro, Tanzanija

Ko se bus ustavi......

Riba tilapija, za prilogo kuhane banane - Mwanza, Tanzanija

Še ena tilapija - Queen Elizabeth national park, Uganda

Zajtrk - Wadi halfa, Sudan

To ti je kofe! - Kampala, Uganda


Ni komentarjev:

Objavite komentar